Nyheter
Tufft spel om makten i nio landsting
Publicerad: 5 september 2006, 12:17
I nio av landets landsting och regioner blir landstingsvalet en strid på kniven om makten. I Stockholm och Sörmland lutar det klart mot ett maktskifte, visar Dagens Medicins genomgång av läget inför valet den 17 september.
När valrörelsen nu går in i slutspurten duggar opinionsundersökningarna allt tätare. De flesta pekar på att den historiskt eniga borgerliga alliansen tar över makten efter tolv års socialdemokratiskt regeringsinnehav.
I så fall tvingas vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) lämna sin post redan innan bläcket hunnit torka på det tioåriga äldreomsorgprogram hon handplockades för av statsminister Göran Persson (s).
Huvudkandidat för att bli borgerlig sjukvårdsminister är Maria Larsson (kd), som ledde den borgerliga alliansens välfärdsgrupp och som varit ansvarig för att sy ihop den gemensamma borgerliga sjukvårdspolitiken.
Hur opinionsvindarna blåser på riksplanet pekar också ut huvudtendensen för hur väljarna tänker rösta i landstings- och regionvalen.
Svårare för missnöjespartier Men de svenska medborgarna blir alltmer otrogna gentemot sina partier. 1970 röstade bara 4 procent av väljarna på olika partier i riksdagsvalet och landstingsvalet. I förra valet röstade 21 procent av väljarna olika i de två valen.
Folkligt missnöje med sjukhusnedläggningar i kombination med populära lokala folkliga företrädare har banat vägen för lokala sjukvårdspartier i flera landsting de senaste valen.
Men i Norrbotten, Västernorrland och Värmland har de stora sjukhusstriderna klingat av och sjukvårdspartiernas självklara paradfråga och existensberättigande naggats i kanterna. Det gör det svårare för utpräglade missnöjespartier att plocka hem röster.
I Landstinget i Värmland kan en kraftig tillbakagång för sjukvårdspartiet stoppa privatiseringen under ledning av landstingsrådet Catarina Segersten Larsson (m). Bland annat har Carema fått uppdraget värt 200 miljoner kronor att driva närakuterna i Kristinehamn och Säffle plus tio vårdcentraler.
Socialdemokraterna i Värmland blåser till strid om privatiseringarna: "Privata lösningar, där vinstintressen styr, får aldrig vara ett huvudalternativ", skriver socialdemokraterna i sitt regionala valmanifest. Partiet säger nej till fortsatta privata initiativ inom den värmländska sjukvården och kräver att nuvarande entreprenader utvärderas. Dessutom tänker s omedelbart omförhandla "ogynnsamma" avtal med privata vårdgivare.
Sjukvårdspartiet i Värmland står bakom de stora upphandlingar som har gjorts, men uttrycker en viss skepsis. Partiet skriver i sitt valprogram att man "vid behov" kan pröva alternativa driftsformer, men eftersträvar att driva landstingets verksamhet i egen regi.
I det andra landsting där de borgerliga tog över makten i förra valet - Kalmar - har mångfaldsprogrammet bara tagit myrsteg, med några vårdcentraler utlagda i privat regi. - Privatiseringar är ingen stor fråga för oss. Vi står för en borgerlig måttfullhet, förklarar landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson (kd).
"Borgerlig måttfullhet" präglar landstingsvalrörelsen mer än något annat 2006. De nya moderaterna har modifierat profilen också på landstingsnivån.
Tillgänglighet viktig valfråga Efter år av smärtsamma sparprogram och skattehöjningar har nu de flesta landsting fått ekonomin på fötter igen. Tillgängligheten till vården är det stora problemet på många ställen.Det är också i första hand vårdköerna de borgerliga landstingsallianserna attackerar, när de i de regionala valrörelserna nu utmanar de 17 s-styrda landstingen.
Talet om skattesänkningar har klingat av och när de borgerliga propagerar för mångfald talar de hellre om att vårdpersonal tar över sin egen vårdcentral än att landstinget säljer ut hela sjukhus.
Efter samtal med ett stort antal bedömare förutspår Dagens Medicin att i hälften av landets landsting och regioner blir valet söndagen den 17 september ännu en utdragen gäspning. Och i hälften av landstingen och regionerna, Gotlands kommun inräknad, väntar antingen riktiga rysare eller sannolika maktskiften.
Status quo-valen: - I Norrbotten, Västerbotten och Blekinge (s-v-mp-styren), i Västernorrland och Dalarna (s-v-styren), samt i Örebro (s-styre med budgetstöd av v och c) är socialdemokraterna så starka att borgerliga allianser knappast kan hota de röda styrena.
- I Halland (m-kd-fp-c-mp-styre) får de borgerliga alltid majoritet.
- I Kronoberg och Jönköping (s-c-styren) och Västra Götalandsregionen (s-fp-c-styre) väntas de blocköverskridande styrena bestå.
Maktskiftena: - I Stockholm (s-v-mp-styre) skiftar majoriteten varje val och de borgerliga vindar som nu blåser över storstadsområdet borgar för ett maktskifte.
- I Södermanland (m-kd-fp-c-mp-v-styre) har regnbågskoalitionen spruckit, vilket banar väg för s att ta tillbaka makten.
Rysarvalen: - I Jämtland och Västmanland (s-v-styren), Skåne, Gävleborg, Östergötland, Uppsala och på Gotland (s-v-mp), i Värmland (m-kd-fp-c-sjukvårdspartiet), samt i Kalmar (m-kd-fp-c) är dramatiken stor, av olika skäl. Där kan vad som helst hända.