Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tumme upp för tydliga regler om vårdsponsring

Publicerad: 25 november 2016, 10:25

Rikard Pellas, compliance officer på Lif, och Gunilla Thörnwall Bergendahl, SKL.

Prioriteringscentrum och Statens medicinsk-etiska råd efterlyser tydligare regler kring etiska överväganden vid sponsring av sjukvård. Förslagen tas emot positivt av både läkemedelsindustrin och SKL.


Ämnen i artikeln:

Smer

– Vi på Lif tycker att rapporten från Prioriteringscentrum är intressant och djuplodande. Nu ska vi analysera vilka ändringar som kan behövas i de nuvarande skrivelserna i överenskommelsen om samarbetsprojekt mellan oss och SKL, säger Rikard Pellas, compliance officer på Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen.

Det var förra hösten som Dagens Medicin avslöjade ett antal fall där läkemedelsföretag gått in och finansierat verksamheter på olika sjukhus. Det handlade bland annat om Amgen som betalade screening för familjär hyperkolesterolemi på Nyköpings lasarett och Novartis som finansierade vårdplatser på Sahlgrenska universitetssjukhuset för administration av ett ms-läkemedel.

Dagens Medicins rapportering var en av anledningarna till att Prioriteringscentrum i Linköping och Statens medicinsk-etiska råd, Smer, tagit fram en rapport där man analyserat företeelsen vårdsponsring utifrån den etiska plattformen för prioriteringar.

Enligt rapporten, som presenterades på debattplats i förra numret av Dagens Medicin, behövs det tydligare regler för sådana här samarbeten, bland annat kring hur projekt analyseras utifrån etiska överväganden.  I de nuvarande samverkansreglerna har samarbetsprojekt mellan industrin och sjukvården ett förhållandevis litet utrymme.

På Lif hoppas man nu ”inom kort” sätta sig ner och diskutera frågan om vårdsponsring med motparten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Då rapporten ger flera konkreta förändringsförslag beträffande samarbetsprojekt är det vår spontanta bedömning att det inte bör ta allt för lång tid att komma överens med SKL om hur reglerna bör uppdateras, säger Rickard Pellas.

Även på SKL välkomnas förslagen i rapporten

– Det tycks ha funnits en lucka i regelverket när det gäller fenomenet vårdsponsring. Det är bra om vi kan komma till rätta med det, säger den tillförordnade sektionschefen Gunilla Thörnwall Bergendahl.

Relaterat material

”Sponsring bör styras av etiska överväganden”

Läkemedelsföretag sponsrar sjukvård

”Vi ville få en kick-start”

Chefsmöte i Sörmland om sponsrad vård

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev