Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tung landstingspolitiker agerade i hustruns jobbtvist

Publicerad: 26 januari 2010, 10:41

Tung landstingspolitiker agerade i hustruns jobbtvist

Foto: Ismail Kamil (fp).

Vårdpolitikern Ismail Kamil (fp) ifrågasätts sedan han påstås ha lagt sig i ett ärende som rör hans hustrus arbete på Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Enligt Sveriges Radio Uppland började historien med att Ismail Kamils hustru sökte ett nytt jobb på sin arbetsplats. Hon fick det inte. Då gjordes en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Under processen stämde Ismail Kamil, ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Landstinget i Uppsala län, träff med Akademiska sjukhusets sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla. Exakt vad som avhandlades vid mötet är oklart, men enligt flera anonyma källor som Sveriges Radio Uppland har talat med blev följden att Marie Beckman Suurküla agerade för att Ismail Kamils hustru skulle få kompensation för det inträffade vid nästa lönerevision.

Marie Beckman Suurküla vill inte kommentera det inträffade över huvud taget. Ismail Kamil förnekar att han har utövat påtryckningar för att få upp hustruns lön. Enligt honom diskuterades enbart anmälan till DO.

– Syftet med kontakten var bara att informera att en sådan anmälan var på väg. Ingenting annat, säger han till lokalradion.

Företrädare för oppositionen i landstinget kritiserar hans agerande.

– Kamil har tagit kontakt med sjukhusdirektören i en sådan här känslig fråga, och det är det stora felet. Det borde han ha avstått från. Det är speciellt känsligt när det är makten som talar, och i det här sammanhanget symboliserar Ismail den beslutande makten, säger landstingsrådet Börje Wennberg (s) till Sveriges Radio Uppland.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev