Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tung politiker inte övertygad om att chefen ska vara läkare

Publicerad: 18 januari 2006, 13:18

Om läkarna vill försvara sin roll som chefer i sjukvården måste de visa att de tillför mervärde. Det tycker Paul Håkansson (s), tung politiker i Landstingsförbundet. Sjukgymnasternas ordförande anser att chefsfrågan ska tas upp av en oberoende expertgrupp.


Paul Håkansson, ordförande för Landstingsförbundets hälso- och sjukvårdsberedning, tycker inte att man generellt kan säga att någon profession är mer lämpad som chef än andra. Enligt honom måste verksamhetens innehåll vara avgörande för vilken bakgrund chefen ska ha och då diskvalificeras andra än läkare endast inom mycket specialiserade medicinska verksamheter.

- Läkarna måste visa att de tillför ett mervärde som chefer och att de är beredda att ta ett chefsansvar. Men i dag möter jag i stället många läkare som inte är intresserade av att vara chefer, säger Paul Håkansson.

Varför är det så?

- Ett skäl är att kraven på chefer har förändrats. Dessutom tror jag inte att de som blir läkare i dag är lika intresserade av att vara chefer som de som blev läkare för 20 år sedan var. Bara för att det finns läkare i 55-årsåldern som vill att allt ska vara som det alltid har varit är det inte säkert att läkarna i 35-årsåldern har samma givna intresse för att vara chefer.

Paul Håkansson anser att chefsdebatten som dels rasat inom läkarkåren, dels mellan företrädare för läkare och Vårdförbundet, egentligen är märklig eftersom frågan om vem som ska vara chef avgörs av arbetsgivaren. Hans tolkning av ledaren i Läkartidningen nr 50-52/05, där förbundets centralstyrelse klargjorde sin position efter den senaste tidens debatt, är att Läkarförbundet fortfarande är djupt splittrat i chefsfrågan.

- Ledaren ser ju närmast ut som en socialdemokratisk debattartikel om EU. Jag tror att det finns vitt skilda uppfattningar i den här frågan i läkarkåren, säger Paul Håkansson.

Men om Läkarförbundet börjar driva chefsfrågan hårdare mot andra yrkesgrupper anser han att det kan bli problematiskt. Motsättningar riskerar att uppstå mellan läkare och andra yrkesgrupper, samtidigt som sjukvården hamnar i ett knepigt läge när det saknas läkare som är intresserade av de chefsbefattningar som deras fackliga företrädare tagit strid för.

Ensidig argumentation  Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund konstaterar att Sjukhusläkarföreningen i senaste utgåva av sin medlemstidning Sjukhusläkaren, nr 6/05, fortsätter sin ensidiga argumentation för att läkare ska vara chefer. Hon anser inte att Sjukhusläkarföreningen bidrar till att föra diskussionen framåt. Anna-Karin Eklund säger sig inte vara förvånad över ledaren i Läkartidningen nr 50-52/05.

- De fortsätter sin argumentation för den ståndpunkt om att läkare ska vara chefer som de intog i samband med sitt fullmäktige i våras, säger Anna-Karin Eklund.

Uppfattar du att Läkarförbundet är enigt i chefsfrågan?

- Det är svårt för mig att säga. Men de uppträder i alla fall enigt i den här ledaren.

Vill ha utomstående grupp  Anna Hertting, som tillträdde som ordförande för Legitimerade sjukgymnasters riksförbund den 1 januari, är närmast chockad över det uppskruvade tonläget i chefsdebatten. Hon anser att verksamhetens innehåll ska vägas in vid valet av chef.

- Men att hävda att man måste vara medicinsk skolad för att förstå verksamhetens mål och medel är en väl protektionistisk inställning, säger Anna Hertting.

Hon anser att chefsdiskussionen blivit så infekterad och invecklad att de inblandade kommer att få svårt att komma vidare. Därför bör en djuplodande analys genomföras av en utomstående grupp, anser Anna Hertting.

- Det här kostar mycket och stjäl patienttid. Hela frågan skulle behöva analyseras av en mångkunnig grupp personer, kanske på initiativ av Socialstyrelsen, som inte i första hand behöver försvara sin specifika yrkesfunktion, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev