Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tung vårdpolitiker kritiserar uteblivet statligt vaccinstöd

Publicerad: 16 juli 2009, 07:59

Regionpolitikern Jonas Andersson (fp) riktar skarp kritik mot att landstingen inte får några extra pengar till massvaccineringen mot svininfluensan.


Kostnaden för höstens vaccination mot svininfluensan beräknas landa på mellan 2 och 3 miljarder kronor, enligt beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting. Enligt de första beskeden från socialdepartementet kommer staten inte att skjuta till några extra pengar till landstingen.

Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen, är kritisk mot regeringen.

– Jag tycker att det är dåligt av staten att inte ta sitt ansvar i den här frågan. Det är på uppmaning från staten som vi har införskaffat vaccinet. Normalt sett finns det en finansieringsprincip som säger att om staten gör ett åtagande åt landsting och regioner ska man också skicka med pengar för det, säger han till Sveriges Radio Göteborg.

Västra Götalandsregionen har beställt tre miljoner doser influensavaccin. Om politikerna beslutar att inte ta ut någon patientavgift blir totalkostnaden omkring 200 miljoner kronor.

– Det får till konsekvens att det egna kapital som regionen har byggt upp försvinner snabbare från våra konton, säger Jonas Andersson till radion.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev