torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tunga ex-politiker kritiserar stopplagen

Publicerad: 4 juli 2006, 13:22

Förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt och tidigare fp-ledaren Bengt Westerberg slår ett slag för de privata aktörerna inom vården. I en debattartikel sågar de regeln om att akutsjukhus inte får drivas med vinstsyfte.


"Välfärdsstaten fungerar bättre när det finns privata aktörer som kompletterar och konkurrerar med offentliga." Detta skriver de bägge före detta tongivande rikspolitikerna på DN debatt i dag, tisdagen den 4 juli.

Kjell-Olof Feldt, numera ordförande i Friskolornas riksförbund, och Bengt Westerberg, ordförande för Äldreomsorgsföretagarna, gör gemensam sak i sin kritik av de som värjer sig mot privata aktörer inom den offentliga sektorn, med det tydligaste exemplet angivet som förbudet mot att driva akutsjukhus så att de ger vinst.

De menar i artikeln att fler alternativ stärker medborgaren och att vinstdrivande verksamhet är nödvändig, inte minst därför att ett överskott behövs för att kunna utveckla verksamheten. "Det är paradoxalt att det svenska företaget Capio internationellt skördar stora framgångar genom att leverera sjukvård med hög kvalitet och effektivitet samtidigt som de numera är förbjudna att bedriva sådan verksamhet i Sverige", skriver Feldt och Westerberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev