Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tunga vårdnamn kritiserar <BR>utredning om papperslösa

Publicerad: 29 April 2010, 11:40

Papperslösa flyktingar ska inte erbjudas sämre vård än andra. Regeringens utredningsuppdrag om deras rätt till vård har vinklats fel, anser en rad vårdföreträdare.


När Rättsmedicinalverkets generaldirektör Erna Zelmin nu ska utreda så kallat papperslösa flyktingars rätt till vård påpekar regeringen i direktivet att förslaget inte får innebära att tillgången på sjukvård bidrar till att fler personer uppehåller sig olagligt i Sverige.

Formuleringarna har upprört vårdföreträdare. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver de att direktiven gör antagandet om att tillgången till vård skulle vara en avgörande faktor för människor att söka sig till Sverige.

En sådan utgångspunkt för en utredning om tillgång på vård är en olycklig sammanblandning av politiska viljor , skriver fyra ordföranden för olika vårdorganisationer.

De är Eva Nilsson Bågenholm, Läkarförbundet, Anna-Karin Eklund, Vårdförbundet, My Morin, Läkare i världen och Cecilia Kållberg, International Federation of Medical Students Organisation, Sweden.

De hoppas att utredarens förslag ska leda fram till en lagstiftning som  ...  inte gör vårdpersonal till verktyg för att upprätthålla en reglerad invandring  .

Läs debattartikeln:

 Fel uppdrag för vårdutredare  (i Svenska Dagbladet)

Relaterat material

Generaldirektör ska utreda gömdas rätt till sjukvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev