Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tunga vårdpolitiker kräver mer pengar till landstingen

Publicerad: 24 november 2008, 10:25

Tunga vårdpolitiker kräver mer pengar till landstingen

Den ekonomiska nedgången kan få katastrofala följder för landstingen, enligt åtta tunga socialdemokratiska politiker. Nu kräver de att regeringen skjuter till extra pengar.


Just nu upplever de svenska landstingen en mycket svår ekonomisk situation. Kostnaderna ökar snabbare än intäkterna samtidigt som den pågående finanskrisen skapar stor osäkerhet.

 Situationen kommer att förvärras ytterligare under åren fram till 2012, enligt prognoser från Sveriges Kommuner och landsting, SKL.

För att kunna hantera situationen har flera landsting redan fattat beslut om personalneddragningar och skattehöjningar. Det räcker inte, enligt åtta socialdemokratiska politiker i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Nu kräver de att regeringen höjer de generella statsbidragen och kompenserar landstingen för de minskade skatteintäkterna.

Situationen är allvarlig och det finns en risk att landstingen tvingas till samma slags stålbad som under krisåren i början av 1990-talet. Vi vill med kraft varna för detta! Sjukvården klarar inte att 90-talskrisen går i repris. Det går inte att skära ned på sjukvården utan att vårdkvaliteten och tillgängligheten försämras kraftigt , skriver politikerna i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Relaterat material

Mörk prognos för landstingen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev