Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Turordning i vårdkön

Publicerad: 1 Juli 2015, 11:32

DM-Play. Patienter med svåra och kroniska sjukdomar ska enligt hälso- och sjukvårdslagen ha högst prioritet i sjukvården. Men det är inte verkligheten för patienter med Parkinsons sjukdom och MS. Vad betyder den nya patientlagen och nya nationella riktlinjer för de patienter som behöver avancerad behandling?


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Länk till video

Både Parkinsons sjukdom och MS är svåra kroniska neurologiska sjukdomar som förvärras med tiden. Majoriteten med Parkinsons sjukdom får så småningom svårare symtom där det krävs avancerad behandling för att kunna leva ett bra liv. Många MS-patienter drabbas av spasticitet, med ibland svåra och kraftigt funktionsnedsättande symtom. I dag får endast en minoritet av dessa patienter rätt bedömning och behandling, dels på grund av långa vårdköer och brist på resurser, dels på grund av okunskap om de effektiva behandlingsalternativ som finns tillgängliga. Dessutom är skillnaderna i tillgång till behandling och möjligheten att få en specialistbedömning mycket stor mellan olika delar av landet.
Välkommen till en diskussion om vad sjukvården behöver göra för att bättre ta vara på möjligheterna att förbättra livet för patienter med Parkinsons sjukdom och MS.

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev