Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tusentals demonstrerade för Kalix sjukhus

Publicerad: 26 oktober 2016, 13:15

Polisen beräknar att omkring 3 000 personer deltog i manifestationen.

Foto: Reine Sundqvist/Kalix kommun

Omkring 3 000 personer tågade på gatorna i Kalix för att visa sitt motstånd mot förslaget mot neddragningar på Kalix sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Kalix sjukhusNorrbottens läns landsting

Det handlar om ett tjänstemannaförslag om att stänga intensivvårdsplatserna och flytta narkos- och röntgenläkarna. På tisdagskvällen samlades flera tusen på gatorna i Kalix för att visa sitt motstånd, kvällen innan ett beslut i landstingsstyrelsen.

– Det var helt fantastiskt hur mycket folk det var. Polisen uppskattar det till 3 000. Så många har jag aldrig sett samlas på den här orten samtidigt. Det känns som att alla är med oss, säger Kerstin Nordqvist, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid Kalix sjukhus, till Dagens Medicin.

Kalix är tillsammans med Kiruna och Piteå ett av tre närsjukhus i Norrbottens läns landsting, medan Gällivare och Sunderby sjukhus, som ligger mellan Luleå och Boden, är länssjukhus. Tanken i förslaget är att patienterna skulle kunna skickas till Sunderby sjukhus. Men det har mött hårt motstånd både av sjukvårdspersonal, politiker och gemene man, rapporterar lokala medier.

– Kalix sjukhus betyder mycket för patienterna i Norrbotten. Vi servar 30 000. Då skulle patienter skickas till Sunderby och det har de inte kapacitet att ta emot. Det skulle absolut inte gå, säger Kerstin Nordqvist, och tillägger:

– Det finns inget i landet som kallas ”sjukhus” som inte har narkos- eller röntgenläkare. Då blir det en vårdcentral.

En del av kritiken till förslaget har handlat om vad som upplevs vara ett otillräckligt underlag. Det har stöpts om inför onsdagens beslut och handlar nu om att utreda saken vidare. Kalix sjukhus och Kiruna sjukhus, som också varit aktuellt i fråga om neddragningar, nämns nu inte i landstingsstyrelsens förslag, rapporterar Sveriges Radios P4 Norrbotten.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev