Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tusentals privatpraktiker kan tvingas söka om etablering

Publicerad: 30 januari 2008, 07:03

Alla privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster på den nationella taxan måste söka om sina etableringar i öppen konkurrens. Det är enda möjligheten att rädda det svenska taxesystemet inför EU-kommissionen.


Den bedömningen gör nu Läkarförbundet.

– Vi tycker att det är ett mycket dåligt förslag. Men upptryckta mot väggen ser vi inget annat alternativ, säger förbundsjurist Anna Lindvall på Läkarförbundet.

EU-kommissionen hävdar att det svenska systemet med privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som går på den nationella taxan strider mot EG-rätten, vilket Dagens Medicin berättade i nr 1-3/08.

EU-kommissionen påpekar i en formell skrivelse till den svenska regeringen att den vård som landstingen betalar till läkare och sjukgymnaster på den nationella taxan bör upphandlas. Annars finns det risk att läkare och sjukgymnaster från andra EU-länder diskrimineras.

Läkarförbundet har analyserat EU-kommissionens kritik.

– Det är svårt att komma ifrån att EU-kommissionens kritik är berättigad. Vissa av de här privatpraktikerna har haft sina etableringar i tiotals år utan att ha blivit utsatta för konkurrens och det har varit oklart hur man har kommit in i systemet, konstaterar Anna Lindvall.

För fram eget förslag
Därför för Läkarförbundet fram förslaget att alla som går på nationella taxan får söka om sina etableringar i ett öppet förfarande. Det vill säga att etableringarna annonseras ut och att det finns tydligt fastställda kriterier för vem som ska få ett sådant sam­verkans­avtal.

På det sättet skulle alla de läkare och sjukgymnaster som har etableringar enligt taxan konkurrens­utsättas, vilket enligt Läkarförbundet bör uppfylla EU:s uttalade krav på ”transparens”.

Skulle detta kunna innebära att alla som går på den nationella taxan blir utkonkurrerade av andra läkare och sjukgymnaster?

– Ja. Men de har också en konkurrensfördel, när det gäller kontinuitet. De här läkarna och sjukgymnasterna känner ju många av sina patienter väl sedan lång tid tillbaka, kommenterar Anna Lindvall.

”Inte precis något drömscenario”
Privatläkarföreningens ordförande Gunnar Welander bävar för en sådan förändring, även om också han inser att den kan vara enda sättet att rädda kvar taxe­systemet.

– Det är inte precis något drömscenario att alla etableringar skulle annonseras ut. Inte minst med tanke på att många av våra medlemmar är över 60 år.

– Och det här kan ge landstingen möjlighet att peta ut läkare som de inte vill ha. Det vore djupt olyckligt.

Senast den 22 februari ska regeringen svara på EU-kommissionens formella underrättelse.
Cirka 1 000 läkare och runt 1 400 sjukgymnaster är anslutna till den statligt bestämda nationella taxan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev