Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tusentals utan pengar när sjukförsäkringsregler ändras

Publicerad: 8 december 2009, 13:43

Ungefär 17 000 personer som utförsäkras vid årsskiftet kommer att bli utan ersättning i januari.


Från den 1 januari ändras reglerna för sjukförsäkring. De som fått sjukpenning i 550 dagar och de som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension hänvisas i stället till Arbetsförmedlingen.

Nu ska a-kassorna besluta om hur stor ersättningen blir, men kommer inte att hinna med alla ärenden vilket leder till att tusentals beräknas bli utan ersättning för flera veckor, rapporterar TT.

Enligt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) håller Inspektionen för arbetslöshetsförsäkrningen (IAF) på att fram en schablonberäkning som ska underlätta arbetet hos a-kassan. Med hjälp av den kan handläggare enklare fatta beslut om ersättning. Exakt hur schablonberäkningen ser ut kan Sven-Otto Littorin inte svara på än.

Oppositionspartierna är kritiska till regeringens förslag. Socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, Ylva Johansson, tycker att sjuka måste prövas individuellt. Hon menar att det är omänskligt att deltidssjukskrivna tvingas säga upp sig och bli arbetslösa i stället.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser att regeringens hantering av sjukförsäkringen redan från början varit dålig.

– Jag tror att det här blir den fråga som regeringen faller på, sade han till TT vid en presskonferens.

Relaterat material

Sjukskrivningsregler ändras efter kritik från cancerläkare

Försäkringskassans agerande ska granskas efter läkarlarm

Läkare från Karolinska angriper Försäkringskassan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev