tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tv-kameror på sjukhus kan leda till åtal

Publicerad: 22 november 2011, 12:54

Foto: Photos.com

Socialstyrelsen slår näven i bordet och hotar att åtalsanmäla sjukhus som accepterar tv-inspelningar utan att patienter givit ett relevant samtycke.


I ett långt brev till landets alla kommun- och landstingsdirektörer klargör Socialstyrelsen rättsläget när det gäller filminspelningar för tv-program som görs inom hälso- och sjukvården.

Myndigheten gör klart att den från och med nu alltid kommer att åtalsanmäla händelser där det  kan befaras att vårdgivare medvetet eller genom oaktsamhet på något sätt medverkat till att patienter hos vårdgivaren filmats utan att relevant samtycke inhämtats från patienten .

Som grund för sitt ställningstagande hänvisar Socialstyrelsen till flera lagar och förordningar om sekretess och sjukvårdens ansvar.

Myndigheten hänvisar även till ett tidigare utlåtande från Justitieombudsmannen, JO, som pekar på patientens sårbarhet i en vårdsituation och det olämpliga i att då bli tillfrågad om att medverka vid filminspelning.

Myndigheten utreder flera anmälningar mot olika  landsting som tillåtit inspelningar utan att patienter skyddats av den  sekretess som råder inom hälso- och sjukvården.

Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning avslutar brevet med att han förutsätter att kommuner och landsting säkerställer att det inte görs några författningsöverträdelser.

Relaterat material

Läkare JO-anmäler – igen

JO kritiserar tv-inspelning

Läkare JO-anmäler Sjukhuset

Socialstyrelsen kräver svar om tv-inspelning på sjukhus

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev