Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tv-spel kan ge handbulor

Publicerad: 26 februari 2009, 13:12

Tv-spel kan ge handbulor

Om du spelar mycket tv-spel och har en tendens att alltför energiskt trycka på handkontrollen bör du se upp. Inte nog med att du kan utveckla ett spelberoende – du kan även få ömma bulor i händerna.


Forskare vid universitetssjukhuset i Genève säger sig ha upptäckt en ny form av handskada som drabbat en tolvårig flicka som spelat mycket på sitt Playstation. Flickan kom in till sjukhuset med intensivt smärtande områden på sina händer. Hon hade då haft ont i fyra veckors tid.

Det visade sig att flickan strax innan hon fått besvären hade spelat tv-spel flera timmar om dagen. Forskarna tror att flickans skador orsakats av att hon hållit hårt i handkontrollen samtidigt som hon väldigt intensivt tryckt på knapparna. Det hela förvärrades av att hon utvecklade handsvett som en följd av det intensiva spelandet. Detta rapporterar forskarna i tidskriften the British Journal of Dermatology.

Läkarnas ordination blev att flickan helt skulle avstå från att spela tv-spel och efter tio dagar var hon helt återställd. Skadorna flickan drabbades av är enligt forskarna av samma typ som de som kan uppstå på små barns fotsulor efter någon form av fysisk aktivitet.

Företaget Sony, som tillverkar spelkonsolen i fråga, påpekar att man inte kan dra några slutsatser av studien eftersom den bygger på en enda person. De menar att de säljer miljontals konsoler varje år och de har aldrig hört talas om något fall liknande detta.

En talesman för Sony säger till nyhetsbyrån Reuters att det är med tv-spel som med alla andra fritidssysselsättningar; använder man inte sunt förnuft och följer de riktlinjer som finns så finns risken för oanade konsekvenser.

Forskarna påpekar att alltför intensivt tv-spelande är sedan tidigare känt som ett hälsoproblem då det setts vara starkt beroendeframkallande och kan orsaka psykiska problem.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev