Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tv-spelskontroll blev verktyg för förfinade narkosmasker

Publicerad: 25 februari 2014, 05:15

Från prototyper av olika typer av ansikten kan anestesimaskernas passform förfinas i 3D CAD-program.

Foto: Tyréns

Dyrast är inte alltid bäst. En vanlig tv-spelskontroll visade sig vara en alldeles utmärkt lösning för att scanna ansikten för vidareutveckling av narkosmasker.


Företaget Tyréns sysslar med samhällsbyggnad och infrastruktur. Normalt jobbar Jörgen Nätterlund, visualiseringsexpert och 3D-ritare, med laserteknik för att från en helikopter exakt kunna rita upp ett landskap virtuellt i 3D. När företaget fick det något udda uppdraget att ta fram prototyper av ansikten, fick man klura för att komma fram till smartaste metod.

– Vi provade på olika sätt. Med laser får man en noggrann modell av ansiktet men då behövs två uppställningar av lasern på 30 sekunder styck och det kräver att personen är väldigt stilla. Det funkade inte, särskilt inte med små barn, säger han.

Lösningen fanns på nära håll – hans bror hade en Kinect spelkontroll som används till tv-spelskonsollen Xbox för att känna av rörelser. Kameran är snabb men inte så noggrann som laserteknik. Det behövdes heller inte eftersom det dög bra med lågupplösta bilder, enligt Jörgen Nätterlund.

– Det speciella med det här uppdraget är att det visar att man inte behöver ta i mer än det behövs. Vi gav oss ut på djupt vatten men lyckades. Kameran är en billig hårdvara och kostar ett par tusen, en laserkamera kan kosta en miljon kronor.

Tio olika standardansikten med olika karaktär har tagits fram från riktiga människor, allt från jättestora ansikten med dragen brett isär till mycket små barns ansikten.

Företaget Struktur Design som är firman som lade ut scanningsuppdraget på Tyréns, använder sedan prototyperna som referensansikten för att rita maskerna i 3D CAD-program och dela in dem i olika storlekar. Vanligtvis är proceduren den omvända – maskerna ritas i CAD-programmet utifrån inlagda mått och skrivs ut för testning på riktiga människor.

– Det här var en genväg till en snabb och billigare lösning på hur maskerna kan förfinas, säger Tord Berggren, försäljningschef och designer på Struktur Design.

Det är det medicintekniska företaget Medicvent som är uppdragsgivaren. Företaget arbetar med att vidareutveckla sina dubbelmasker för patienter, som gör att överflödig narkos- eller lustgas sugs ut ur mellanrummet mellan den inre och yttre masken i stället för att gå ut i rummet där sjukvårdspersonalen opererar eller hjälper en födande kvinna.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev