fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Två av fem anställda kan inte rekommendera Sahlgrenska

Publicerad: 22 januari 2016, 14:41

Sjukhusets medarbetare upplever ökad utmattning och minskad delaktighet enligt fjolårets medarbetarenkät.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Sahlgrenska universitetssjukhuset genomförde 2015 en enkät där omkring 10 000 av sjukhusets 16 000 anställda svarade. Resultaten visar att den arbetsrelaterade utmattningen var högre än vid förra undersökningen 2013 på i stort sett hela sjukhuset. Samtidigt svarade de anställda att deras delaktighet sjunkit. 45,2 procent av de svarande ansåg att deras inflytande över sitt arbete och sin arbetssituation var mindre än de önskade. Motsvarande siffra för 2013 var 40,4 procent.

De som svarat att de känt sig trötta och utslitna efter arbetet har också ökat sedan 2013 och var femte anställd svarade i fjol att de varje dag, eller någon gång per vecka, kände sig känslomässigt tomma efter arbetet.

– Jag kan inte kommentera siffran. Det är allvarligt, men tom kan betyda mycket, säger sjukhuset HR-chef Per-Olof Blomqvist till Dagens Medicin.

Men det är väl inte positivt?

– Nej, det är det inte.

Per-Olof Blomqvist säger att sjukhuset tar den ökade stressen på allvar. Också sjukfrånvaron har ökat och även om han understryker att åtgärder bäst görs på enhetsnivå lyfter Per-Olof Blomqvist fram arbetet med hälsofrämjande arbetsplatser, ett kliniskt basår för nyutexaminerade sjuksköterskor och ett tätare samarbete med regionens företagshälsovård som några mer sjukhusövergripande åtgärder som redan är i gång.

– Om vi inte gör någonting åt det så slutar folk.

I slutet av enkäten, som gått ut till hela Västra Götalandsregionen, har Sahlgrenska valt att lägga till några egna frågor. På frågan ”Jag rekommenderar gärna SU som arbetsgivare” har, 25,8 procent svarat att det inte stämmer särskilt bra och 16,4 procent att det inte stämmer alls. Svaret är något bättre än 2013, kommenterar Per-Olof Blomqvist.

Men är det bra?

– Nej, det beror ju på hur man associerar.

Enligt Per-Olof Blomqvist är frågan abstrakt då medarbetare kan ha lätt att relatera till sin arbetsplats, på exempelvis en vårdavdelning, men inte till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Trots det anser han att frågan är viktig att ha med då den ger sjukhuset något att sträva efter.

Och vad skulle svaret vara för att du skulle vara nöjd som HR-chef?

– Jag vill att det ska vara ännu mer positivt än vad det är i dag. Jag tror inte att vi kan nå en hundraprocentig positivitet, men det måste bli bättre.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev