Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Två av tre patienter med hjärtsvikt får otillräcklig behandling

Publicerad: 12 november 2007, 13:54

I dag presenteras Hjärt-lungfondens årsrapport över hjärt-kärlsjukdomar i Sverige. Rapporten pekar på många allvarliga brister i den svenska hjärtvården.


Rapporten är en sammanfattning av läget gällande aktuell forskning och behandling av hjärtsjukdomar i Sverige. Hjärt-lungfonden pekar ut ett stort antal brister i dagens hjärtvård.

Bland annat skriver rapportförfattarna att endast var tredje patient som lider av hjärtsvikt i dag får en riktig behandling. En studie visar att diagnosen hjärtsvikt i 30 procent av fallen ställs enbart utifrån symtom.
Endast en tredjedel av patienterna får genomgå EKG och den förordade läkemedelsbehandlingen vid hjärtsvikt ges till endast 6 procent av patienterna.

Andra problemområden som Hjärt-lungfonden pekar ut är att uppföljningen efter hjärtsjukdom i dag är kraftigt eftersatt och att läkemedelsanvändningen vid hjärtsjukdomar varierar stort mellan olika landsändar.

Rapportförfattarna flaggar även för en successiv utarmning av forskningen på området. Bland annat pekas på att över hälften av yngre hjärtforskare överväger att sluta med sin forskning på grund av dåliga ekonomiska förutsättningar.

– Vi måste börja prata om det område som tar livet av varannan svensk. I dag talas det mest om en nationell cancerplan. När får vi se en svensk hjärtplan, säger Roger Höglund, informationschef på Hjärt-lungfonden, i ett pressmeddelande.

Läs "Hjärtrapporten" på Hjärt-lungfondens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News