Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Två beslut ska bli ett vid läkemedelsprövning

Publicerad: 21 Mars 2018, 16:23

Enklare processer för den som söker tillstånd är målet.

Foto: Thinkstock

Regeringen lämnar två förslag på lagändringar som ska förenkla processen att söka tillstånd för kliniska läkemedelsprövningar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

För att få tillstånd för en klinisk läkemedelsprövning behövs i dag två godkännanden. Ett från Läkemedelsverket och ett från en etikprövningsnämnd. I och med en ny EU-förordning som börjar gälla nästa år ska det räcka med enbart ett ja från Läkemedelsverket.

För att kunna implementera EU-förordningen krävs vissa förändringar i de svenska regelverken. Det är dessa som regeringen nu lämnar över i två propositioner till riksdagen.

– Det här är bra för läkemedelsindustrin i Sverige. De nya bestämmelserna kommer att leda till att det går snabbare att få tillstånd till kliniska läkemedelsprövningar. Vilket i sin tur kommer att främja fler jobb och nya upptäckter, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i en presskommentar.

Ansökan om tillstånd för klinisk läkemedelsprövning ska göras via en gemensam webbportal. Därefter blir det Läkemedelsverket som inhämtar resultatet av en etisk granskning från den nya Etikprövningsmyndigheten. På det sättet ska det, enligt regeringen, bli enklare och gå fortare att få besked om tillstånd.

EU-förordningen ska börja tillämpas när den gemensamma webbportalen är klar.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev