Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Två läkare bland årets sommarpratare

Publicerad: 13 juni 2019, 13:22

Tisdagen efter midsommar kan du höra psykiatern och författaren Anders Hansen i etern. I augusti pratar Ingrid le Roux.


Anders Hansen har tidigare skrivit böckerna Hjärnstark och Fördel adhd, och i år släppte han även boken Skärmhjärnan. Han är utöver läkare även civilekonom, föreläsare och krönikör i Dagens Industri. Den 25 juni debuterar han också som sommarpratare i Sveriges Radio P1.

”Vi lever längre och är friskare än någon gång tidigare i människans historia. Ändå äter över en miljon svenskar medicin mot depression. I mitt Sommar undrar jag varför vi mår så dåligt när vi har det så bra – och vad kan vi göra åt det”, säger han i ett citat på radions hemsida.

Den 6 augusti debuterar läkaren Ingrid le Roux som sommarpratare. Hon har arbetat med kvinnor och barn i Sydafrikas fattigaste områden i 40 år och är själv bosatt i Kapstaden. Ingrid le Roux är Desmonds Tutus husläkare och nära vän och läkarundersökte Nelson Mandela dagen efter hans frigivning. Hon har en djup och stark kristen tro och säger följande i ett citat på radions hemsida:

”Att leva i Sydafrika har alltid varit en utmaning. Svårt under apartheidtiden, spännande under förändringen till ett demokratiskt land. Och nu den tuffa verkligheten att vägen är lång till ett rättvist samhälle.”

Den 13 juli sommarpratar vetenskapsskribenten och forskaren Emma Frans. Hon är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, har utsetts till Årets folkbildare två gånger, fått Stora journalistpriset och skriver bland annat i Svenska Dagbladet. Emma Frans har även skrivit böckerna Sant, falskt eller mitt emellan och Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams.

Så här beskriver hon sitt sommarprogram på radions hemsida:

”Jag kommer att prata om hur vetenskapen har en tendens att komma och sabba sånt som verkar lite för bra för att vara sant. Och att vi alla ibland är faktaresistenta idioter.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev