Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Två nya apotek för Foxfarmaci

Publicerad: 13 augusti 2010, 12:55

Två nya apotek för Foxfarmaci

Foto: Erik Hartgerink

Inom en månad planerar Foxfarmaci att öppna två nya apotek, i Södertälje och i södra Stockholm. Apotekaren Erik Hartgerink blir driftchef.


Erik Hartgerink

Det läkargrundade företaget Foxfarmaci driver en butik på Vasagatan i centrala Stockholm. Där har receptfria läkemedel sålts sedan i höstas och i juni fick företaget tillstånd att börja med receptexpediering.

– Vi hoppas och tror att den ska komma igång i nästa vecka, säger Fredrik Skepp, vd för Foxfarmaci.

Ytterligare två apotek är på gång, ett i Södertälje och ett i södra Stockholm. Där finns lokaler klara och företaget väntar på Läkemedelsverkets tillstånd samt IT-installationer.

– De två apoteken är i stort sett färdigbyggda, så om allt går som det ska öppnar de inom en månad, säger Fredrik Skepp.

Dessutom tittar Foxfarmaci närmare på ytterligare tre platser i norra och södra Stockholm. Under de närmaste veckorna ska företaget bestämma sig för om apotek ska öppnas även där.

– Det är lite ketchupeffekt just nu, det har stått still en lång tid och nu äntligen börjar det lossna, säger Fredrik Skepp.

På några års sikt är målet att öppna mellan 20 och 30 apotek. Inledningsvis letar Foxfarmaci efter lokaler i Mälardalen, men det finns också planer på att expandera i andra städer.

– Tanken är att vi ska bli en liten kedja, men vi tar det i etapper. Vi räknar med att öppna fem till sex apotek i år och kanske dubbelt så många nästa år, säger Fredrik Skepp.

Driftchef för apoteken blir Erik Hartgerink, som är apotekare och har arbetat länge på Mediq Apotheek i Holland.

Foxfarmaci vill profilera sig som ett vårdnära apotek enligt engelsk modell. På apoteket på Vasagatan finns en sjuksköterska anställd som bland annat ska utföra vaccinationer och hälsotester.

– Det är någonting vi tror på, men i dagsläget finns det ingen nationell ersättningsmodell som i England utan vi måste lita på den privata betalningsviljan, säger Fredrik Skepp.

Tanken är att Foxfarmaci så småningom även ska satsa på näthandel med läkemedel. Tidigare har företaget haft planer på samarbete med Stenbeckägda Modern Times Group, MTG, om ett sådant projekt. Just nu förs dock inga samtal med MTG.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev