fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Två proteiner ökar risk för graviditetsförgiftning

Publicerad: 7 september 2006, 16:25

Höga halter av två specifika proteiner i blodet hos gravida kvinnor kan betyda ökad risk för graviditetsförgiftning, enligt ny studie.


Slutsatsen dras av amerikanska forskare i en studie som publiceras i senaste numret av New England Journal of Medicine. Forskarna har kommit fram till resultatet genom att analysera tidigare insamlat blod från gravida kvinnor.

De aktuella proteinerna framställs båda i moderkakan. Det ena heter endoglin och det andra kallas på engelska för "fms-like tyrosine kinase 1" eller sFlt1. Studiens resultat gäller endast de former av proteinerna som cirkulerar i blodet. Förhöjd halt av bara det ena av de två proteinerna innebar inte någon ökad risk för graviditetsförgiftning.

Onormalt höga halter av de två proteinerna får ytlig vävnad i blodkärlen att dö. Det i sin tur får blodtrycket att öka och blodkärlen att läcka proteiner bland annat till urinen. I studien såg forskarna att endoglinet började samlas i blodet två till tre månader före det att graviditetsförgiftningen visade sig hos de försökspersoner som drabbades. De som drabbades hade också förhöjda halter av sFlt1 i sitt blod.

Graviditetsförgiftning, preeklampsi, kallas också havandeskapsförgiftning. Det förekommer enligt studien vid 3 till 5 procent av alla graviditeter. Symtomen är protein i urinen och högt blodtryck hos mamman. Det enda sättet att bota graviditetsförgiftning är att barnet föds.

Tillståndet kan övergå i en mer allvarlig form, kallad eklampsi, som kan vara livshotande för både mamman och barnet. Eklampsi är mycket ovanligt i Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev