Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Två sjukhus trappar ner beredskapen

Publicerad: 12 juni 2020, 12:20

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södersjukhuset i Stockholm.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån, Fotogruppen Södersjukhuset (montage)

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har återgått till ordinarie organisation. Även Södersjukhuset i Stockholm sänker beredskapsnivån.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenSödersjukhusetSahlgrenska universitetssjukhuset

Sahlgrenska universitetssjukhuset, som är en sammanslagning av sjukhusen Sahlgrenska, Mölndal och Östra, gick upp till så kallat förstärkningsläge den 17 mars. För en vecka sedan sänktes beredskapsnivån till stabsläge och från och med torsdagen är det åter den ordinarie organisationen som gäller.

– Även om vi nu återgår till linjeorganisationen, så kommer vården av patienter med covid-19 att kräva stora resurser av Sahlgrenska universitetssjukhuset under lång tid, säger sjukhusdirektören Ann-Marie Wennberg i ett pressmeddelande.

Covid-19-vården ska framöver samordnas av en särskilt pandemigrupp.

– Belastningen på verksamheten är fortsatt ansträngd och covidvården måste integreras i vår ordinarie organisation för att vi ska kunna ha en fortsatt uthållighet, säger Ann-Marie Wennberg.

Även Södersjukhuset trappar ner och lämnar förstärkningsläget för stabsläge. Antalet inneliggande patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19 har halverats sedan toppen i slutet av april.

– Stabsläget innebär en återgång mot normal drift och linjeansvar men vi har fortsatt hög beredskap och kapacitet för att omhänderta patienter med covid-19. Om behov uppstår kan vi snabbt skala upp och höja beredskapen igen, säger Mikael Runsiö, vd på Södersjukhuset AB i ett pressmeddelande.

Beredskapslägen i vården

Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. De används för att akutsjukvården ska kunna ha resurser som matchar det aktuella behovet.

Stabsläge: En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge: En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

Katastrofläge: Alla de funktioner inom sjukvården som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk. Personal och utrustning förstärks.

Källa: Socialstyrelsen

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev