Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Två spädbarn döda av kikhosta

Publicerad: 27 augusti 2014, 08:38

Antalet rapporterade fall av kikhosta har ökat under sommaren. Folkhälsomyndigheten ser över vad som kan göras för att skydda de yngsta spädbarnen.


I år har två barn dött av kikhosta. Båda var knappt en månad gamla. Samtidigt har antalet fall som totalt rapporterats till Folkhälsomyndigheten stigit kraftigt. Hittills i år rör det sig om 195 fall. De tre senaste åren har mellan 99 och 139 fall rapporterats under samma period.

Kikhostan är spridd över landet, men just nu upptäcks flest fall i Gävleborg.

Alla barn erbjuds kombinationsvaccin mot bland annat kikhosta vid tre, fem och tolv månaders ålder och 98 procent vaccineras.

Spädbarnen smittas oftast av närstående som inte vet om att de har kikhosta. Folkhälsomyndigheten manar därför till uppmärksamhet när personer som har nära kontakt med spädbarn har långvarig hosta. Myndigheten konstaterar också att en möjlig åtgärd är att ge antibiotika förebyggande till barn under sex månader.

Ett annat sätt att optimera skyddet för de minsta vore att vaccinera mödrar under den senare delen av graviditeten för att skydda barnen via överförda antikroppar.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev