Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tvångssteriliserade vill ha skadestånd

Publicerad: 24 juni 2013, 13:28

142 personer som tvångssteriliserats i samband med juridiskt könsbyte har i dag begärt skadestånd från staten.


Bakom skadeståndskravet, som i dag lämnats in till Justitiekanslern, JK, står organisationerna RFSL, RFSL Ungdom, KIM, Transföreningen FPES och Diskrimineringsbyrån Uppsala.

Organisationerna har också begärt att få uppvakta statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i frågan.

I ett pressmeddelande hänvisar de till att kammarrätten i Stockholm i en dom från december 2012 klargjort att kravet på att personer som vill byta juridiskt kön ska låta sterilisera sig inneburit ett brott mot den svenska regeringsformen och  Europakonventionen.

Den 22 maj i år lades ett lagförslag om att ta bort steriliseringstvånget fram i riksdagen och den 1 juli kommer kravet formellt att tas bort.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, säger till nyhetsbyrån TT att organisationerna har goda förhoppningar om att skadeståndskravet ska få gehör.

– Vi ser en väldigt tydlig parallell till tidigare steriliserade grupper och eftersom dessa erbjöds ersättning så tycker vi att samma sak borde gälla även den här gruppen.

Organisationerna som driver skadeståndskravet begär 300 000 kronor till varje drabbad person. Det skulle innebära en kostnad på 42,6 miljoner kronor för staten.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev