Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tvist om brandsäkerhet på storsjukhus

Publicerad: 12 november 2012, 07:41

Räddningstjänsten hotar Stockholms läns landstings fastighetsbolag, Locum, med vite om de inte åtgärdar brister i brandsäkerheten på KS. Men Locum tillbakavisar kritiken.


Förbättra brandsäkerheten – eller betala. Det meddelar Räddningstjänsten efter att brandsäkerheten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge inspekterats.

– Det här är oerhört allvarligt. Det går ju inte att utrymma en vårdavdelning om det börjar komma rök eller eld från andra delar i huset. En sån brand får bara inte sprida sig, säger Claes-Göran Öhman, brandingenjör på Södertörns Brandförsvarsförbund, till Sveriges Radio Stockholm.

Under inspektionen hittades sprinklersystem som inte varit inkopplade och branddörrar som inte fungerat. Rutinerna vid brandlarm brister och i våras tvingades polisens bombgrupp ta hand om gasflaskor som hotade att explodera i ett av sjukhusets laboratorium.

Claes-Göran Öhman riktar nu skarp kritik mot Stockholms läns landstings fastighetsbolag, Locum, som han menar inte sköter sitt uppdrag.

– Den stora bristen ligger i att Locum driver sina sjukvårdsanläggningar i länet utan ett fungerande ledarskap. Man har ingen brandskyddsansvarig på varje sjukhus, och lyckas helt enkelt inte få till någon fungerande brandskyddsorganisation.

Räddningstjänsten belägger nu Locum med vite på 200 000 kronor per månad om ingenting görs.

Men Locum tillbakavisar kritiken. Enligt Saija Thacker, teknisk direktör på Locum, finns det en plan, men den kommer att ta tid att genomföra.

– Problemet är att vi har känslig verksamhet som vi måste planera tillsammans med så att vi inte ställer till det för vården och vårdsäkerheten ur andra aspekter. Sen lyder vi faktiskt under lagen om offentlig upphandling, så vi är tvingade att upphandla alla åtgärder på ett korrekt sätt, säger hon till Sveriges Radio Stockholm.

Locum överklagar nu vitesföreläggandet till Länsstyrelsen.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev