Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tvivlar på läkares dödförklaring

Publicerad: 3 juni 2011, 16:30

Många IVA-sjuksköterskor litar inte på enbart kliniska tester när det gäller att fastställa död i total hjärninfarkt. Det kan påverka om en organdonation blir av eller inte, enligt en färsk avhandling.


1 100 yrkesverksamma IVA-sjuksköterskor tillfrågades om sina attityder vid en möjlig organdonation och om hur de ser på olika sorters handlingar. 69 procent besvarade enkäten.

Det visade sig att endast 48 procent litade på att en patient verkligen var död när en läkare fastställt en total hjärninfarkt med enbart kliniska tester.

– IVA-sjuksköterskorna beskriver att det känns dubbelt. Även om de vet att patienten är dödförklarad så stämmer det inte med vad de ser eftersom hjärtat slår och respiratorn sköter andningen, säger avhandlingens författare Anne Flodén, som är sjuksköterska och forskare vid Sahlgrenska akademin.

För 46 procent av sjuksköterskorna var det även nödvändigt med en bekräftande kontraströntgen av hjärnan för att de skulle lita på dödsbeskedet. En sådan röntgen utförs endast i specifika fall.

IVA-sjuksköterskorna trodde själva att deras osäkerhet påverkade de anhörigas vilja att medverka till organdonation i de fall där den avlidnas vilja inte var känd.

I enkätundersökningen framkom det också att det var vanligt att frågan om organdonation inte togs upp alls eftersom situationen upplevdes som för känslomässigt laddad.

Anne Flodén tror att det krävs bättre utbildning i när en patient verkligen är död både på universiteten och i intensivvården, samt bättre stöd till IVA-sjuksköterskorna i sjukvårdens organisation.

– Den fråga jag brinner särskilt för är hur man mår som IVA-sjuksköterska om man vårdar en person och inte litar på dödförklaringen. Det vore bra att utveckla en nationell standardvårdplan som stöd i dessa fall, som är ovanliga i svensk sjukvård, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News