söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tydlig vinst att ge klopidogrel vid hjärtinfarkt

Publicerad: 9 mars 2005, 13:57

Det blodproppshämmande läkemedlet klopidogrel i kombination med acetylsalicylsyra vid akuta hjärtinfarkter skulle rädda tusentals liv varje år. Dessutom är behandlingen lika effektiv för att förhindra reinfarkter och stroke.


Detta enligt en undersökning som presenteras i dag, onsdag, på den amerikanska hjärtkongressen ACC i Orlando, USA.  Den femåriga undersökningen, som genomförts av kinesiska och brittiska forskare, är den näst största någonsin om akut behandling av hjärtinfarkter. Närmare 46 000 patienter vid 1250 olika sjukhus ingick i studien som kallas Commit/CC-2.

Acetylsalicylsyra och klopidogrel hämmar båda blodets koaguleringsförmåga, men på olika sätt. Sedan tidigare vet man att acetylsalicylsyra, ASA, som en del av akutbehandlingen av hjärtinfarkter minskar risken för död med en fjärdedel. Målet med studien var att se om tillägg av klopidigrel minskar risken ytterligare. Klopidogrel, som i Sverige säljs under namnet Plavix, är en så kallad trombocytaggregationshämmare, det förhindrar blodplättarna att klumpa ihop sig.

Resultaten visar att en tilläggsbehandling med 75 milligram klopidogrel dagligen minskade den relativa risken för att patienten skulle dö i samband med sin infarkt på sjukhuset med 7 procent, och risken för död, ny infarkt eller stroke med 10 procent, utan att antalet allvarliga blödningar ökade signifikant.

Dessa vinster för patienterna var utöver dem som dagens standardbehandling vid hjärtinfarkt ger. Dessutom hade äldre patienter eller patienter där behandlingen sattes in först flera timmar efter de första symtomen lika mycket att vinna på tilläggsbehandlingen.

Studien visar också att betablockeraren metoprolol som en akutbehandling vid hjärtinfarkt minskar risken för en ny hjärtinfarkt och kammarflimmer. Men denna behandling ökar risken för hjärtstopp direkt efter hjärtifarkten, varför för- och nackdelarna med behandlingen tar ut varandra, konstaterar studiens upphovsmän med kinesen Zhengming Chen i spetsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev