Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Tyskland vill sänka utbildningskraven”

Publicerad: 30 november 2012, 11:32

Tyska EU-politiker vill sänka nivån på sjuksköterskeutbildningen i Europa, hävdar tre debattörer.


Svenska politiker måste sätta stopp för Tysklands försök att sänka utbildningskraven på europeiska sjuksköterskeutbildningar, annars kommer legitimationen urholkas. Det skriver de tre debattörerna Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Ania Willman, ordförande i Svensk Sjuksköterskeförening och Ingela Wiklund, ordförande Barnmorskeförbundet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Tysklands sjuksköterskor har en utbildning som, enligt debattörerna, motsvarar undersköterskans kompetens i Sverige. Men på grund av den fria rörligheten på arbetsmarknaden inom EU ska tyska sjuksköterskor ändå ges tillträde till den svenska arbetsmarknaden.

Detta resulterar i stora problem eftersom tyska sjuksköterskor har svårt att klara sina arbetsuppgifter eftersom de har en lägre kompetens. Vi anser att detta måste stoppas! , skriver debattörerna.

Enligt debattartikeln har 23 europeiska länder godkänt ett förslag om att sjuksköterskeutbildningar inom EU ska vara på  högskolenivå, med antagningskrav på 12 års utbildning , men Tysklands representanter säger nej.

Detta, anser debattörerna, är  mycket olyckligt .

Den rörliga arbetsmarknaden inom Europa kräver en sjuksköterske- och barnmorskeutbildning på högskolenivå i alla länder. Professionella yrkesutövare som ansvarar för att patienter ska få bästa möjliga vård på lägsta möjliga tid. Annars hotas patientsäkerheten, effektiviteten och omvårdnadsutvecklingen , skriver de.

Nu uppmanar de svenska politiker att stå upp för den sjuksköterske- och barnmorskeutbildning som finns i Sverige.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev