Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Tyvärr många elever som hoppar av”

Publicerad: 8 augusti 2013, 08:51

Sveriges farmaceuter befarar att studenter saknar de förkunskaper som krävs för receptarieutbildningen, när antagningspoängen blir låga.


Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges farmaceuter, har följt antagningssiffrorna till de olika farmaceutprogrammen i flera år – hur många som söker, hur lätt det är att komma in och hur många som fullföljer utbildningarna.

– Det är tyvärr många elever som hoppar av både apotekar- och receptarieprogrammen, men framför allt receptarieutbildningarna. Det vi befarar är förstås att om det är för lätt att komma in, så har man kanske inte förutsättningar för att klara av utbildningen. Det är tuffa, naturvetenskapliga utbildningar, Kristina Niemi.

Men hon gläds samtidigt åt de senaste årens trend, där fler av de sökande till framför allt receptarieprogram har satt utbildningen som förstahandsval.

– Men vi ser fortfarande att det är för få sökande. De som antas till utbildningen måste ha både lust och intresse och förutsättningar, säger Kristina Niemi.

Sveriges apoteksförening jobbar, liksom fackförbundet, för att öka intresset för universitetsutbildningarna.

– Bekymret är att söktrycket är för lågt. Vi ska fortsätta pusha på studentmässor och i studenttidningar. Vi träffar yrkesvägledare och vi samarbetar med Arbetsförmedlingen för att lyfta utbildningarna. Det har effekt så det måste vi fortsätta att göra, säger Henrik Ehrenberg, chefsstrateg på Sveriges apoteksförening.

Relaterat material

Lättare antas till receptarieprogram

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev