Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

UD söker svar om fängslad KI-forskare

Publicerad: 6 februari 2017, 08:31

Utrikesdepartement försöker få besked från iranska myndigheter om den fängslade forskaren som är knuten till Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

– Vi har ansökt om tillstånd för att träffa honom och vi har också begärt klargöranden om hans situation, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD, till TT.

Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin, befann sig i Iran våren 2016 för att föreläsa när han greps. Iranska myndigheter har inte presenterat några anklagelser mot honom förutom att han utgör en säkerhetsrisk för landet. Han riskerar att bli avrättad, som Dagens Medicin skrev om i fredags.

Forskarens hustru har vädjat till statsminister Stefan Löfven (S) om att ta upp fallet när Löfven besöker Iran den 11 till 12 februari.

Löfven vill inte "i detalj" diskutera om och hur frågan om forskaren kommer att tas upp under Iran-besöket.

– På alla sådana här resor tar vi upp frågor som rör mänskliga rättigheter. Men vi väljer att göra det på bästa sätt, det som tjänar saken bäst. Därför vill jag inte kommentera i detalj hur vi gör med olika frågor, men vi tar alltid upp mänskliga rättigheter, sade Löfven till svenska journalister på plats vid EU-toppmötet på Malta i fredags.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Relaterat material

KI-anknuten forskare hotas av avrättning

TT, DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev