Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uman Genomics nedlagt

Publicerad: 28 augusti 2006, 09:59

Biobanksföretaget Uman Genomics i Umeå har likviderats. Den medicinska biobank som företaget skulle använda för kommersiellt bruk har inte tagits i bruk på grund av en rättslig tvist om vem som äger rätt att använda materialet.


I och med att företaget nu lagts ner blir det fritt fram för universitetets och landstingets forskare att använda de 100 000 prover som finns i biobanken, enligt tidningen Ny Teknik.

- Jag vill inte gå in på hur det ska se ut, men det finns konkreta planer. Vi ska hitta en modell som involverar landstinget och universitetet, säger Jan-Erik Ögren, direktör på Umeå universitet, tillika ledamot i Uman Genomics styrelse till tidningen.

Uman Genomics bildades för sju år sedan med bland annat Västerbottens läns landsting och Umeå universitet som ägare. Företaget skulle ha de kommersiella rättigheterna till biobankens prover som samlats in vid hälsokontroller i Västerbotten sedan mitten av 80-talet.

Men enskilda forskare reagerade mot detta och inledde en rättsprocess som ledde till att verksamheten stoppades i avvaktan på en dom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News