fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Umeå-biolog får miljoner för att forska om malaria-vaccin

Publicerad: 5 september 2005, 14:03

Molekylärbiologen Cathrine Persson vid Umeå universitet har i hård konkurrens fått 2,5 miljoner kronor från National Institutes of Health, NIH, i USA för forskning om ett vaccin mot malaria.


- Vi har hopp om att kunna ta fram ett verksamt vaccin, vilket skulle vara ett stort genombrott i försöken att utveckla skydd mot malaria, säger Cathrine Persson i ett pressmeddelande.

Hon arbetar inom projektet Immunogenicity of synthetic peptide malaria vaccines som studerar det skydd som olika syntetiska vacciner ger mot malaria.

Malaria skördar miljoner människoliv varje år och orsakas av en grupp encelliga parasiter, så kallade protozoer, som överförs till människan från myggor.

I de vaccinförsök som gjorts har forskarna ännu inte funnit något tillförlitligt sätt att mäta i vilken grad en person utvecklar skydd mot malaria efter vaccinering.

Personer som lever i malariadrabbade områden utvecklar antikroppar mot det circumsporozoite-protein, CS, som finns på ytan av malariaparasiten.

Genom att konstruera hybridparasiter som innehåller delar av CS-proteinet ska Cathrine Perssons forskning visa vilka delar av proteinet som stimulerar immunförsvaret bäst. Hybridparasiterna ska även användas som verktyg vid analys av utfallet av vaccineringsförsök, enligt pressmeddelandet från Umeå universitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev