Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Umeå får flest nya platser på läkarlinjen

Publicerad: 20 september 2007, 07:48

Regeringen utlovar i budgetpropositionen 60 nya nybörjar­platser på läkarutbildningen.
Flest platser går till Umeå universitet, som ska satsa på decentralisering av utbildningen.


De 60 platserna ska fördelas på de sex universitet som i dag har läkarutbildning. Universiteten i Uppsala, Lund, Linköping och Göteborg och Karolinska institutet får åtta nya platser vardera, medan Umeå universitet får 20 nya platser.

– Det är ett stort förtroende. Här uppe i Norrland är regionen väldigt pådrivande för att få en större läkarutbildning, det behövs för att klara den egna läkarförsörjningen. Samtidigt har vi ett så pass litet befolkningsunderlag att det här förstås är en utmaning, säger professor Bengt Järvholm, dekanus vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

Universitet planerar därför en decentralisering av utbildningen, där en större del av den kliniska utbildningen förläggs utanför Umeå – främst vid sjukhusen i Sundsvall, Sunderbyn och Östersund.

– Vi har redan kandidater ute på kortare moment, men idén är att nu förlägga större block ute i regionen och även ha lektorer stationerade ute på de större sjukhusen, förklarar Bengt Järvholm.

Läkarförbundet har bytt åsikt

Läkarförbundet har tidigare varit emot en utökning av läkarutbildningen, men har ändrat åsikt.

– Vi ser också att det finns ett behov, säger förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Det är positivt att antalet platser utökas, men det måste ske i små steg, menar hon.

– Jag tycker att det låter väldigt mycket med 60 nya platser. Man borde utöka i mindre steg och utvärdera noggrant. Vi ser redan i dag att kandidaterna är för många på varje avdelning och inte får utföra de moment de behöver för att lära sig det de ska kunna.

Hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är åsikten i stället att de nya platserna är för få.

– Vi har sagt att vi vill ha 300 nya platser fram till 2010. Det finns ett behov och vi kan inte bygga läkarförsörjningen på att kunna rekrytera från utlandet, de läkarna kommer att sugas upp av andra länder. Men det här är ett steg i rätt riktning, säger Ellen Hyttsten, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Ny ansökan från Örebro

Hur beslutet om fler platser på de befintliga läkarutbildningarna påverkar Örebros chanser att få starta en läkarutbildning är oklart. Örebro universitet fick förra året avslag på en ansökan hos Högskoleverket. En ny ansökan om att starta en läkarutbildning ska lämnas in i oktober.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News