tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Umeå saknar folk efter avhoppen

Publicerad: 26 oktober 2012, 08:50

Stressen ökar när personalen ska täcka upp för de specialistsjuksköterskor som saknas i Umeå.

Foto: Elisabeth Sund

Efter uppsägningarna på operationscentrum i Umeå har ledningen fortfarande inte lyckats besätta tjänsterna. På intensivvårdsavdelningen saknas 13 specialistsjuksköterskor.


– Vi har ett underskott både på intensivvårdssidan och på anestesi. Vi behöver anställa fler inom båda områden, säger Ritva Kiiski Berggren, verksamhetschef på operationscentrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Massuppsägningarna vid operationscentrum under året har lett till brist på sjuksköterskor och ett minskat antal vårdplatser. Rekryteringsförsöken har inte gett resultat, trots att sjukhuset har försökt med både personliga kontakter och riktade satsningar till sjuksköterskor som vidareutbildar sig i området. I stället har man bland annat tagit in hyrsjuksköterskor. En tillfällig lösning, enligt Ritva Kiiski Berggren.

– Den senaste veckan hade vi tre hyrsjuksköterskor inne. Det är inget vi tänker permanenta på något sätt.

Men inte heller den lösningen räcker för att täcka upp för dem som har lämnat arbetsplatsen. För att fylla luckorna får vårdpersonalen jobba extra, i huvudsak frivilligt, enligt Ritva Kiiski Berggren. Arbetsmiljön är fortfarande tuff och personalen är stressad.

– Vi försöker lösa det genom att tydligare definiera personalens arbetsområde, ha dagliga avstämningar och se till att läkare och sjuksköterskor arbetar tätare ihop, säger Ritva Kiiski Berggren.

Ett annat sätt att försöka lösa sjuksköterskebristen är ett aspirantprogram, där grundutbildade sjuksköterskor får lära upp sig genom att arbeta bredvid specialistutbildade sjuksköterskor på avdelningarna. På intensivvårdsavdelningen är detta redan i gång och det ska införas även inom anestesi.

– Vi har också en omorganisation på gång som ska förtydliga chefskap och skapa tydligare enheter, vilket nog kan bidra till en tryggare arbetsmiljö. Den ska sjösättas i början av nästa år.

Hur snart tror du att ni kan ha tillsatt alla 13 sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen?

– Det törs jag inte gissa. Det är en lång process, säger Ritva Kiiski Berggren.

Johan Larson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten, tycker att det är positivt att arbetsgivarsidan har samma bild av situationen på sjukhuset som lokalavdelningen. Men för att göra något åt sjuksköterskebristen är lönerna minst lika viktiga att ta tag i, anser han.

– Att vara en attraktiv arbetsplats är inte en enfrågesak. Man måste jobba med att förbättra både arbetsmiljö och lönerna, säger Johan Larson.

Relaterat material

Narkossjuksköterskor lämnar NUS

Oro för fler uppsägningar på NUS

Säger upp sig i protest

Sjuksköterskor hotar att sluta

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev