Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Umeå satsar trots HSV-bakslag

Publicerad: 5 maj 2010, 09:28

Högskoleverkets experter uppmanade Umeå universitet att komma in med en ny ansökan om att få starta apotekarutbildning. Och så blir det, redan i höst. Målet är att starta 2011 – före Lund.


I går meddelade Högskoleverket, HSV, beslutet att avslå en ansökan från Umeå universitet om att få starta en apotekarutbildning.

Utbildningen skulle ha varit distansbaserad, och de två sista åren skulle kunna ha utgjort en påbyggnad på en treårig receptarieutbildning.

Umeå universitet tar nu nya tag och siktar på att lämna in en ny ansökan redan till hösten.

– Vi kommer nu att arbeta med expertgruppens rekommendationer och satsar på att gå in med en förstärkt ansökan i höst. I och med att vi fått många positiva signaler är vi förhoppningsfulla och siktet är inställt på att vi ska kunna starta en apotekarutbildning hösten 2011, säger Åsa Bergenheim, prorektor för utbildning vid Umeå universitet.

Om utbildningen startar redan 2011 hinner Umeå före Lund, och blir den tredje orten med apotekarutbildning i landet. Lunds universitet, vars ansökan godkändes i går, startar först hösten 2012.

– Det finns en efterfrågan av denna typ av utbildning och dessutom finns behov av utbildade apotekare här uppe i norr. I och med att vi planerar att ge utbildningen på distans kan vi också sprida kompetensen till olika orter, säger Åsa Bergenheim.

Ambitionerna att utbildningen ska vara ett samarbete med universitetet i norska Tromsö kvarstår.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev