Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Umeå universitet leder zika-konsortium

Publicerad: 14 juni 2016, 13:01

Umeå universitet har fått uppdraget att leda ett zika-konsortium där 25 forskningsinstitut från Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien ingår. Det ska dels leda till att man fyller i kunskapsluckor om viruset, dels att ett nätverk byggs i Latinamerika.


Ämnen i artikeln:

ZikavirusUmeå universitet

Zika-plan heter projektet som ska ledas av Umeå universitet. Det Finansieras Genom Eu-Projektet Horisont och får totalt 12,5 miljoner euro, motsvarande ungefär 117 miljoner kronor. Av dessa går motsvarande 15 miljoner kronor till Umeå universitet för forskning och projektledning. Zika-plan kommer att ledas av enheten för epidemiologi och global hälsa, och centrum för forskning om global hälsa, vid Umeå universitet.

– Det är en unik utlysning från EU utanpå det vanliga planerandet. Man skrapade ihop ytterligare dryga tio miljoner euro. Och man skyndade på processen med utvärdering och kontrakt enormt i förhållande till det normala, säger Karl-Erik Renhorn, forskningskoordinator för Zika-plan, till Dagens Medicin.

En del av projektet går ut på att under fyra års tid ta fram forskning om olika aspekter av zikaviruset och dess skadeverkningar som man i dag inte vet så mycket om. Det kan till exempel handla om kopplingen mellan viruset och fosterskador och neurologiska komplikationer, hur zikaviruset överförs, och sociologiska studier om kommunikation med människor i drabbade områden.

Det sannolikt viktigaste uppdraget för Zika-plan är dock att lägga grunden till ett latinamerikanskt nätverk som snabbt och effektivt ska kunna agera när en infektionssjukdom sprider sig i området. Det nätverket ska bli permanent.

Det finns redan existerande forskning på nationell nivå i Latinamerika. Nu gäller det att skapa ett samarbete länderna emellan.

– Vi bygger ihop ett större nätverk som spänner över nationsgränser i Latinamerika, säger Karl-Erik Renhorn.

Zika-plan

När det gäller forskningen ska projektet bland annat beröra

■ det kliniska sjukdomsspektrumet; avgörande faktorer för allvarligt insjuknande
■ patogenes, främst neurologiska sjukdomar
■ utveckling av nya diagnos- och utvärderingsmetoder
■ sjukdomsbörda och riskfaktorer för geografisk infektionsspridning
■ mätningar av antalet barn som föds med zika-relaterade fosterskador
■ framtagning av nya smittskyddande åtgärder för människor
■ nya datamodeller för evidensbaserade strategier kring myggbekämpning och vaccinering

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

ZikavirusUmeå universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News