Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Umeåforskare finner genbevis för ärftlig typ 2-diabetes

Publicerad: 24 maj 2006, 13:56

Ett fel på kromosom två kan bidra till ärftlig typ 2-diabetes. Det visar forskare från Umeå och Luleå.


Att typ 2-diabetes nedärvs inom vissa familjer har varit känt sedan länge. Men var denna ärftlighet kan återfinnas i den mänskliga arvsmassan, DNA, har varit svårare att ta reda på. En mängd gener har föreslagits men endast en handfull har visat sig vara knutna till ärftlig typ 2-diabetes.

Nu har en forskargrupp ledd av Dan Holmberg, professor vid Umeå universitets institution för medicinsk biovetenskap, och Mats Eliasson, docent och överläkare vid Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden, hittat ytterligare ett genområde med tydlig koppling till sjukdomen. Resultaten publiceras i tidskriften Diabetes på torsdag, den 1 juni.

Genen sitter på kromosom två och kodar för proteinet calpain 10. Genom att kartlägga 59 norrbottniska familjer, sammanlagt 219 individer, har de funnit att calpain 10-genen ser olika ut hos typ 2-diabetiker och friska individer.

Enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet bekräftar fyndet tidigare studier som funnit liknande samband hos mexikanska indianer. Även hos dem kunde variationer i calpain 10-genen kopplas till typ 2-diabetes.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev