Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Umeåprofessor frias från misstankar om fusk

Publicerad: 18 oktober 2007, 15:37

Professor Roger Henriksson i Umeå som nyligen anklagades för oredlighet i forskning, frias från alla misstankar. Det meddelar Umeå universitet i ett pressmeddelande. I stället riktar utredarna skarp kritik mot det företag som anmälde professorn.


Det var i september i år som företaget Hammercap Medical anmälde Roger Henriksson, professor i onkologi vid Umeå universitet, för forskningsfusk. Företaget hade finansierat ett forskningsprojekt som leddes av Roger Henriksson och som resulterade i en fas 2-studie som avslutades 2003.

Men enligt företaget resulterade aldrig forskningen i publicerade resultat, som utlovat. Dessutom anklagade Hammercap Medical Roger Henriksson för partiskhet, detta med anledning av hans samarbete med ett annat företag. Dessutom refererade Roger Henriksson till en annan, mer framgångsrik behandling, i studien, detta trots att sådana jämförelser inte skulle göras enligt kontraktet dem emellan, hävdade Hammercap Medical.

Den anmälan som företaget gjorde har nu granskats av en speciell utredningsgrupp som – enligt gällande regler – tillsattes direkt efter anmälan. Enligt pressmeddelandet var gruppen enig i sin bedömning att fria Roger Henriksson från alla anklagelser. Gruppen påpekar samtidigt att vissa av anmälarens anklagelser inte alls har att göra med oredlighet i forskning att göra utan snarare handlar om hur avtalet mellan forskargruppen och sponsorn såg ut.

Gruppen riktar också kritik mot anmälaren, det vill säga Hammercap Medical, eftersom det så tydligt visat att man försökt påverka såväl dragna slutsatser som innehåll i forskningsartiklar. Tvärtom anser gruppen att det är positivt att den aktuella studien lades så att den så långt som möjligt blev oberoende av sponsorn.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev