Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Umeåstudenter går i smutsiga kläder

Publicerad: 26 februari 2013, 08:33

Både läkar- och sjuksköterskestudenter tvingas gå i smutsiga kläder på sjukhuset, enligt Umeå medicine studentkår. NY VERSION.


En enda klädautomat räcker inte för att alla läkarstudenter ska få tillgång till rena kläder på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det finns fler ställen att hämta kläder på, men dem får inte studenterna använda. Resultatet blir att läkarstudenter ibland få gå i smutsiga kläder. Det ser läkarstudenterna som en hygienrisk, berättar Västerbottens-Kuriren.

Till Dagens Medicin säger Emma Furberg, fram tills nyligen ordförande i Medicine studerandes förbund i Umeå och som driver frågan lokalt, att det här är ett enormt problem. Läkarstudenter sparar använda plagg och tar på dem igen när det inte finns tillgång till rena.

– Det kan jag säga utan att överdriva. Det händer mer eller mindre dagligen bland studenterna, säger hon.

Förutom att det är svårt att följa hygienkraven riskerar läkarstudenter också att komma sent till undervisningsmoment när de inte får tag på rena kläder, enligt Emma Furberg. Hon uppger att det här har pågått i flera år. Men problemet har eskalerat i takt med att läkarstudenterna har blivit fler.

Läkarstudenterna upplever att de blir negativt särbehandlade, men även sjuksköterskestudenterna omfattas av samma klädproblem, enligt Umeå medicinska studentkårs ordförande Viktor Flodin.

– Jag skulle säga att de är värre för sjuksköterskestudenterna. De har inte ens tillgång till en klädautomat utan får gå till ett lager för att hämta sina kläder, säger Viktor Flodin till Dagens Medicin.

Sjuksköterskestudenter kan ibland börja sin kliniska praktik innan lagret har öppnat, vilket innebär att de inte har tillgång till rena kläder när de ska gå på sitt pass.

– När de ska göra ett helgpass har de inte tillgång till rena kläder alls, eftersom lagret har stängt, säger Viktor Flodin, som liksom Emma Furberg betonar att det här är en hygienrisk.

Tidigare i vintras skrev programrådet för läkarutbildningen en skrivelse till landstingsdirektören där problemet påtalats. Läkarstudenterna vill kunna hämta ut rena kläder på samma ställen som övrig personal. Landstingets ansvariga har uppgett att man ser över hanteringen. Emma Furberg vill ha en lösning.

– Det känns inte rättvist att man gör så här och framför allt känns det inte rättvist mot våra patienter. Vi är där för att vårda patienter och inte för att utsätta dem för en risk, säger hon.

Även sjuksköterskestudenterna arbetar för en lösning, med stöd från den lokala studentkåren.

Dagens Medicin har sökt landstingets ansvariga i frågan.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News