tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Underbetyg för vart tredje sjukhus

Publicerad: 31 oktober 2012, 08:48

För många utskrivna patienter är snabbt tillbaka inom intensivvården. Var tredje IVA klarar inte ett viktigt kvalitetsmått.


Det handlar om att för många patienter oplanerat måste läggas in igen på IVA inom tre dygn. Ofta är det patienter som har blivit utskrivna för tidigt från den högteknologiska vården, utan att vara tillräckligt återställda. Kompetensen kan också brista på den mottagande vårdavdelningen.

– I många fall kan man se det som ett gemensamt misslyckade för IVA och vårdavdelningen, säger Göran Karlström, exekutivt ansvarig för Svenska intensivvårdsregistret, Sir.

Förra året var det drygt 3 600 patienter som fick skickas tillbaka till intensivvården, visar registret. I vissa fall var utskrivningarna från IVA väl grundade, men komplikationer tillstötte. I andra fall skrevs patienter ut på grund av vårdplatsbrist.

Gränsvärdet för icke godkänt gick 2011 vid att fler än 3,1 procent av patienterna måste skickas tillbaka till IVA inom 72 timmar.  I den senaste årsrapporten från Sir redovisar 23 av 70 IVA-enheter att de inte klarar det måttet, visar Dagens Medicins genomgång. Sämst är siffrorna inom sjukvårdsregionerna Stockholm-Gotland, Västra Götaland och Södra Sverige.

– Skillnaderna mellan olika enheter beror dels på vårdrutiner, dels på hur stor pressen är på vårdplatserna, säger överläkare Göran Karlström, som även leder vissa landstingsgemensamma projekt och är ordförande i traumagruppen i Värmland.

Mycket handlar om brist på resurser: både på vårdplatser och på personal, främst IVA-sjuksköterskor.

Från 2006 till 2010 minskade återinläggningarna inom intensivvården, för att 2011 öka något igen.

– Men skillnaderna över tid är inte så stora och strävan kan inte vara att komma ner till noll. Skulle ingen behöva läggas in igen ­skulle många övervårdas, säger Göran Karlström.

I så fall skulle det krävas en kraftig utbyggnad av IVA-platserna och det skulle inte vara samhällsekonomiskt motiverat, anser han. Ett dygn på en IVA-plats kostar 40 000 till 50 000 kronor. Tio gånger så mycket som på en vanlig vårdavdelning.

På flera håll diskuteras att skapa intermediärvårdsavdelningar för att underlätta övergången mellan IVA och vårdavdelningar. Den lösningen har valts av Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, se nästa sida.

Kvalitetsregistret Sir visar även att användningen av intensivvård skiljer sig åt mellan landstingen. Högst ligger Värmland vilket bland annat beror på att tre sjukhus har IVA: Karlstad, Torsby och Arvika. För Uppsala och Skåne redovisas lägst andel intensivvård, men där saknas uppgifter om vård på neurointensiven för den egna befolkningen.

Relaterat material

Dystra siffror fick S:t Görans sjukhus att skapa nya vårdplatser

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev