Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Underjordisk övning ska ge trygg personal

Publicerad: 19 oktober 2018, 16:20

LKAB:s industri­räddnings­tjänst övar tillsammans med personal från ambulanstjänsten i Region Norrbotten nere i LKAB.s gruva i Kiruna.

Foto: Ann-Marie Mäki/LKAB

Osäkerhet och oro infinner sig hos Kirunas ambulanspersonal vid en olycka i LKAB:s gruvor. Nu ska den lindras genom samarbete aktörerna emellan.


Två stora fordon kolliderar. En lastbil har kört in i en minibuss och åtta personer har skadats allvarligt. Ambulansen larmas om händelsen och rycker ut till olycksplatsen, som råkar vara belägen under jord. Det är becksvart där nere, vilket gör det svårt att hitta. Blött är det också. Ambulanspersonalen kommer befinna sig i radioskugga, utan möjlighet att kommunicera med larmcentralen. Destinationen nås via smala vägar i brant nedförsbacke, samtidigt som annan tung trafik upptar vägarna. Tiden börjar rinna ifrån dem.

Hur går de tillväga?

Det är någonting som ambulanstjänsten i Kiruna övar på i samarbete med LKAB:s industriräddningstjänst i deras gruvor. LKAB som bryter järnmalm över tusen meter under jorden.

Vi kommer på saker som vi måste utveckla och träna mer på.

– Det är alltid lite småbökigt, och det har aldrig funnits någon plan för hur vi ska arbeta. Så det är bakgrunden till det hela, säger Emil Sandberg, övningsansvarig på akut omhändertagande i Region Norrbotten.

Med jämna mellanrum måste ambulanstjänsten åka på insatser ner till gruvan. LKAB:s egna räddningstjänst är ofta först på plats vid en olycka eller ett sjukdomsfall, och det var också de som initierade samverkan.

– Deras räddningstjänst känner stor osäkerhet för sjukvårdsbiten, så det här samarbetet har kommit till för att de ska lära sig mer om sjukvård och för att vi ska kunna arbeta bättre tillsammans. Så det är åt båda håll, säger Emil Sandberg.

I en inledande workshop gick ambulanstjänsten därför igenom vanliga åkommor och hur de ska behandlas i ett akut skede. I skrivande stund har fyra övningar genomförts nere i gruvan, och Emil Sandberg uppskattar att tre fjärdedelar av ambulanspersonalen i Kiruna deltagit. En av dem, ambulanssjuksköterskan Patrik Brodén, tycker att samverkan har burit frukt.

– Det är nyttigt framför allt för vår personal som aldrig varit där nere. Sedan är det viktigt ur den aspekten att vi kommer på saker som vi måste utveckla och träna mer på, säger Patrik Brodén.

Något som tydligt visat sig vara viktigt att förbättra var värmetillförseln till de skadade personerna, berättar Emil Sandberg. LKAB har därför köpt in en stor presenning för att vårda de skadade på. Då ambulanstjänstens egna kommunikationssystem Rakel inte fungerar i gruvan så har en mötesplats fastställts där LKAB:s it-telefoni­utrustning ska överlämnas. Det pågår också diskussioner om att någon ur LKAB:s personal, som känner terrängen, ska ratta ambulansbilen i gruvan.

– Det här är ju en oro hos alla, vi är inte experter på det här. Workshoppen väckte en del funderingar och det har varit jättebra att öva så att det här med kommunikationen och tider sitter, säger Emil Sandberg.

Därutöver har LKAB köpt in en gammal ambulans för att använda som transportbil. På sikt är frågan om ambulanstjänsten ens behöver gå ner i gruvan under en skarp händelse.

– Om det händer något allvarligt så är målet att de ska kunna identifiera det och efter kontakt med oss transportera upp de drabbade så att vi sparar tid. Ibland kan det vara 40 minuters framkörningstid, säger Emil Sandberg.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev