Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Underkänner folkomröstningen

Publicerad: 9 september 2013, 11:30

Eftersom bara 29 procent röstade i folkomröstningen i Västerbotten så tänker inte den politiska majoriteten följa resultatet.


Av de västerbottningar som gick till vallokalen i söndagens folkomröstning röstade 88 procent ja till ett åtgärdspaket med akutvårdsplatser i Dorotea och ambulans i Åsele. Men den politiska majoriteten i Västerbotten tänker inte följa resultatet och besluta om detta åtgärdspaket. Anledningen är att valdeltagandet bara var 29 procent.

– Vi har varit tydliga med att om man ska göra omfördelningar av pengar inom länet så tycker vi att det är rimligt med ett valdeltagande på minst 50 procent, säger Peter Olofsson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Västerbotten.

Han är tydlig med att det inte blir någon ny ambulans i Åsele. Satsningen på den akutbil som har ersatt ambulansen ska fortsätta. Däremot öppnar han upp för en kompromiss i Dorotea. Där har landstinget i samarbete med kommunen öppnat två vårdplatser på äldreboendet Bergvattengården.

– Vi ska se om det går att samlokalisera akutvårdsplatserna i Dorotea med sjukstugan, säger Peter Olofsson.

Detta ska ske ”snarast” enligt Peter Olofsson. Ett besked som välkomnas av oppositionen.

– Om det är ett första steg mot att backa så är det välkommet, säger Nicklas Sandström (M), oppositionslandstingsråd.

Men han är samtidigt mycket kritisk till att majoriteten väljer att inte följa folkomröstningsresultatet och införa både ambulans i Åsele och akutsjukvård i Dorotea.

– Väljarna har sänt en tydlig signal om att de är missnöjda med den sjukvårdspolitik som Socialdemokraterna och Miljöpartiet bedriver, säger Nicklas Sandström.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev