Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Underlag till Macchiarini-rapport går inte hitta

Publicerad: 29 januari 2019, 07:05

Sten Heckscher.

Foto: Pax Engström Nyström

Det utredningsmaterial som låg till grund för rapporten om Macchiarini-skandalen kan ha försvunnit. Åtminstone vet varken Karolinska Institutet (KI) eller utredaren Sten Heckscher var det är någonstans, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetPaolo Macchiarini

Uppgifterna presenteras i en ny bok av KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg. Wallberg var enligt rapporten pådrivande i att rekrytera kirurgen Paolo Macchiarini.

När tidigare rikspolischef Sten Heckscher utredde Macchiarini-skandalen gick han igenom handlingar och e-post som tillhörde KI. Han gjorde också intervjuer med flera centrala personer i ärendet. Ekot har begärt ut underlaget, men fått veta att de inte finns hos KI. De hänvisar i stället till utredaren, men han vet inte heller var materialet finns.

– Nej, det har jag ingen aning om. Alltså, det finns inga allmänna handlingar, säger han till Ekot, och uppger att materialet lämnats tillbaka.

Enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, är det besvärande att man inte vet vilka handlingar som användes i utredningen och att dessa inte går att begära ut. Problemet är att man inte vet exakt vad som saknas.

– Men om det är allmänna handlingar som raderats för att man inte vill lämna ut dem så är det ju inget mindre än kriminellt. Det är tjänstefel, det kommer man inte ifrån, säger Olle Lundin till Ekot.

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini utförde flera operationer med konstgjorda luftstrupar. Efter flera rättsliga turer utreds han just nu för två fall av grovt vållande till kroppsskada efter att flera av patienterna avlidit.

Relaterat material

Wallberg släpper bok om Macchiariniskandalen

Här är listan över alla utredningar

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev