fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Underläkare missnöjda med it-stöd

Publicerad: 27 maj 2016, 05:48

Emma Spak, ordförande i Sylf.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Åtta av tio underläkare är missnöjda med hur it-stödet fungerar i sjukvården. Och nio av tio önskar sig en patientöversikt. Det visar en ny enkät.


Det är Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som i samarbete med it-företaget Tieto har frågat 439 underläkare hur de ser på it-stödet i vården. Svaren visar att det finns ett stort missnöje. Hela 83 procent svarar att de är ganska eller mycket missnöjda med hur it-stödet fungerar. Endast 17 procent är nöjda.

– Missnöjet handlar sannolikt till stor del om att it-systemen är krångliga och användarovänliga. En annan del är att underläkarna saknar tillgång till den information de behöver, ett problem som tillskrivs journalsystemen men som också beror på annat, säger Emma Spak, ordförande för Sylf.

Dessutom svarar 55 procent av underläkarna att de tvivlar på säkerheten och integriteten i dagens it-stöd i sjukvården.

– Det är oroväckande att så många känner sig tveksamma. Jag tror att det kan kopplas till att en del system har haft tekniska problem och legat nere och att det har läckt information i några landsting, säger Emma Spak.

När underläkarna får önska sig förbättringar i it-stödet kommer användarvänlighet, färre klick och bättre översikt högt upp på önskelistan. På en direkt fråga om de skulle vilja ha en översikt med summering av patientens historik, behandling, diagnos och testresultat svarar 93 procent av underläkarna att de skulle vilja ha tillgång till en sådan. De flesta vill ha tillgång till denna översikt även när de har jour hemifrån.

Däremot är underläkarna betydligt mer delade till nyttan med att patienterna får tillgång till sin journal online. Bara 21 procent av underläkarna instämmer helt eller till stor del om att det är en bra idé att patienterna får läsa sin journal på nätet.

– Sjukvården har inte lagt tillräckligt mycket fokus på att förklara vilka förändringar journal på nätet innebär för hur läkarna ska arbeta, säger Emma Spak.

Möjligheten att möta patienterna via videosamtal, chatt och e-post är inte heller någonting som tilltalar underläkarna. Endast 23 procent instämmer helt i att detta är en bra idé.

– Vi har funderat mycket på de här frågorna och jag tror att många är rädda för att resurser ska satsas på till exempel videosamtal när det mest basala inte fungerar, som information om vilka läkemedel patienten står på, säger Emma Spak.

Däremot visar enkäten att underläkarna är mycket positiva till att använda digitala verktyg som smartphones och surfplattor i arbetet, hela 83 procent tycker att det är en bra idé.

– Den här enkäten visar att det finns ett stort engagemang bland underläkarna för att göra förbättringar och att den frustration som finns inte beror på en teknikfientlighet, säger Emma Spak.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev