Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Undersköterskeyrket ska regleras

Publicerad: 19 oktober 2017, 13:15

Regeringen vill införa en enhetlig utbildning och examen för undersköterskor. Frågan om undersköterska ska bli ett legitimationsyrke eller en skyddad yrkestitel ska utredas.


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällSocialstyrelsen

Länk till video

I våras föreslog regeringens utredare Susanne Rolfner Suvanto att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke. Men när regeringen nu går vidare med frågan är det med en utredning som ska utreda legitimation, skyddad yrkestitel eller ”annan reglering”.

– Den utredningen var inte tillräcklig. För vår del är det viktigt att vi nu landar i bästa möjliga lösning och att vi tar ett helhetsgrepp. Då ska vi titta på alla olika alternativ och göra en ordentlig utredning, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Dagens Medicin.

Socialstyrelsen riktade i sitt remissvar på Susanne Rolfner Suvantos utredning kritik mot förslaget om att göra undersköterska till ett legitimationsyrke. Myndigheten varnade för att formella kompetenskrav skulle kunna göra att färre blir behöriga att arbeta som undersköterska och att det därmed blir svårare att rekrytera.

Håller du med Socialstyrelsen om de risker som de pekar på?

– Det kan bli så. Den här utredningen får visa på de olika riskerna och konsekvenserna av att välja olika alternativ. Samtidigt är det så att har man en enhetlig utbildning att stå på och en tydlig reglering av yrket och att man som arbetsgivare kan känna sig trygg med vad det är man rekryterar och att underköterskorna kan känna sig trygga med den kompetens de har så tror jag också att det är någonting som ökar attraktiviteten att faktiskt välja att utbilda sig till underköterska, säger Annika Strandhäll.

Hon konstaterar att det finns stora variationer i utbildningen som i dag kan vara en gymnasieutbildning eller en vuxenutbildning. Framförallt pekar hon på att det finns stora skillnader mellan de olika vuxenutbildningarna. Därför vill regeringen se en enhetlig utbildning och undersköterskeexamen.  Socialstyrelsen och Skolverket får i uppdrag att ta fram förslag till utformning av denna utbildning.

Dessutom ska regeringens utredare göra en kartläggning av vilka arbetsuppgifter undersköterskor utför i den kommunala omsorgen och i den landstingsdrivna hälso- och sjukvården. Denna kartläggning ska bland annat utreda hur stor del av undersköterskornas arbetsuppgifter i den kommunala sektorn som är hälso- och sjukvård.

Utredningen ska redovisas till regeringen senast den 30 april 2019. Vem som blir utredare är ännu inte klart.

Relaterat material

Tung instans avfärdar leg för undersköterskor

Legitimation för undersköterskor kan utredas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev