Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Undersköterskor fyller hålen i schemat

Publicerad: 26 september 2013, 10:34

Med fyra undersköterskor på rader för sjuksköterskor har avdelnings­chefen Eva Törnqvist i alla fall rätt antal personer i personalen – så länge ingen är sjuk.

Foto: Adam Johansson/Bildbyrån

På medicinkliniken vid Mora lasarett vikarierar undersköterskor på sjukskötersketjänster. Bristen på sjuksköterskor är stor i landstinget som har nära till Norge.


På avdelning 50 vid Mora lasaretts medicin- och geriatrikklinik har Eva Törnqvist varit avdelningschef i ett år. Tid som hon önskar hade kunnat användas till att utveckla avdelningen äts upp av ett ständigt pusslande med avdelningens schema.

Efter sommaren hade schemat tre tomma rader. Det fattades 3 personer av 20 och som vanligt handlade det om sjuksköterskor.

– Vi har haft väldigt lite personal. Nu har vi precis fått in tre personer på vikariat, säger Eva Törnqvist.

Det är tre undersköterskor som fått vikariat i väntan på att tjänsterna tillsätts med sjuksköterskor.

Att undersköterskor går in på sjukskötersketjänster är inte ovanligt på Mora lasarett. Men för Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Kerstin Erlandsson, kommer uppgiften ändå som en överraskning.

– Åh kära nån, jag blir alldeles förskräckt. Det går ju inte medicinskt över huvud taget. Undersköterskans arbete och sjuksköterskans arbete är av olika slag och det skiljer tre års högskoleutbildning. Det här är inte ens lagligt, säger Kerstin Erlandsson.

Ingen på avdelning 50 eller kliniken i stort är nöjd med sakernas tillstånd. Men de flesta verkar vara överens.

– Det är inte lätt att tillsätta undersköterskor på sjukskötersketjänster och få igenom det. Det ska det inte vara heller. Men vi måste ha händer och fötter, vi måste ha personal, säger Helena Bevring, sjuksköterska på avdelningen.

Nu är de åter 20 personer på schemat. I stället för 14 sjuksköterskor och 6 undersköterskor, jobbar nu 10 sjuksköterskor och 10 undersköterskor fördelade på fem olika arbetslag under vardagar, kvällar och helger. På nätterna rullar ett annat schema.

– Sjuksköterskorna får dra ett väldigt stort lass. De har många arbetsuppgifter som inte går att dela med sig av. Undersköterskorna kan hjälpa till med omvårdnad och tvätt och förrådshantering, säger Eva Törnqvist.

Sjuksköterskorna får ägna mindre tid åt omvårdnad och fokusera på det medicinska arbetet och dokumentationen.

– Helhetsbilden kring patienten minskar eftersom sjuksköterskorna måste delegera, konstaterar Margaretha Lindberg, som är verksamhetschef vid medicin- och geriatrikkliniken på Mora lasarett.

Där finns fem avdelningar med totalt 14 vakanser för dagsjuksköterskor och 3 vakanser för natt.  Ibland har de noll sökande till tjänster. Skälen är många, men ganska ofta talas det om hur grannlandet Norge lockar och drar med högre löner.

Fokus ligger alltid på att ge patientsäker vård, anser Margaretha Lindberg. Det är andra saker som riskerar att bli eftersatta.

– En del administrativa uppgifter, som att vi är anslutna till många kvalitetsregister, det kan nog släpa efter, säger hon.

Det blir också mycket övertid för sjuksköterskorna.

– Det är väldigt kännbart så fort någon blir sjuk. Vi är nere på minimi­bemanning. Jag blir stressad när jag ser att personalen tänjer på sig, säger avdelningschefen Eva Törnqvist och fortsätter:

– De har svårt att få ledigt och de går ofta in på extrapass. Jag har själv tagit pass som sjuksköterska vid några tillfällen under semestern. Om det här bara är början på någonting så känns det oroande.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev