Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Undersköterskor vill få skyddad titel

Publicerad: 24 april 2014, 09:45

Undersköterskan Susanne Runsten handleder ofta elever under deras praktik. Hon tror stenhårt på enhetliga utbildningar.

Foto: Kicki Nilsson/Bildbyrån

Nu önskar även undersköterskor titelskydd för sitt yrke. Och för att få det efterlyser de en enhetlig utbildning för hela landet och på alla nivåer.


De kommande åren går stora mängder undersköterskor i pension. Med en åldrande befolkning ökar behovet av undersköterskor men få ungdomar söker sig till utbildningen.

– Ska vi få dem att vilja bli undersköterskor måste yrket bli attraktivt och det behöver ha en karriärstege. Ungdomarna ser att de inte kommer någonstans i det här yrket och tror att det bara handlar om att städa, och i så fall tycker de att de lika gärna kan bli lokalvårdare, säger Marianne Stathin som är specialist­undersköterska.

För ett år sedan startade hon och två kollegor föreningen Sveriges undersköterska och specialistundersköterska, Susf. Föreningens mål är en enhetlig och likvärdig utbildning med tydlig läroplan och en skyddad yrkestitel. De vill också att utbildningen till specialistundersköterska blir en högskoleutbildning i stället för en eftergymnasial yrkesutbildning som i dag. Nyligen skickade föreningen en förfrågan till ett antal olika myndigheter och politiker.

– Det skulle ju gå att titelskydda undersköterska, det har man ju gjort med till exempel optiker, kiropraktor och naprapat, säger Marianne Stathin.

I dag har utbildningar till undersköterska kraftigt varierande kunskapsinnehåll. En enhetlig utbildning skulle också ge större trygghet för alla parter, enligt Susf:s resonemang. Föreningen vill behålla undersköterskeutbildningen på gymnasiet och är inte ute efter att konkurrera med sjuksköterskorna.

Under det år som föreningen funnits har de fått närmare 500 medlemmar, enligt Marianne Stathin, en högre siffra än man hade räknat med. Medlemskap är än så länge gratis och rekrytering och kommunikation har skett via sociala medier på ideell basis.

Susanne Runsten är undersköterska på demensboendet Löwenhjelmska huset i Örebro och har inte hört talas om Susf tidigare.

– Men det låter som en jättebra och vettig idé, det där med enhetliga utbildningar tror jag stenhårt på, säger hon.

Hon handleder praktikanter och tycker att man i Örebro de senaste åren ändå kommit någon vart med likvärdiga utbildningar genom en samverkan mellan regional och lokal nivå om garanterade kvalitetskriterier på utbildningar.

Hon ser också hur viktigt det är att locka ungdomar till undersköterskeutbildningen.

– Jag vet ställen där eleverna bara får städa under praktiken men det fäller bara oss själva. Hos oss ska de lära sig bemötande, att umgås med de äldre och vara med dem i vardagen.

Relaterat material

Vården behöver anställa en kvarts miljon

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev