Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Undersköterskorna har fått lämna sjukvården

Publicerad: 12 december 2013, 10:35

Andelen läkare och sjuksköterskor i sjukvården blir större samtidigt som andelen undersköterskor minskar, enligt en ny rapport.


En av fyra undersköterskor har försvunnit från sjukvården sedan 1998, visar en ny rapport som Kommunal presenterar i dag. Fackförbundet är kritiskt till utvecklingen.

– Det får konsekvenser för kvaliteten i det nära patientarbetet. Det är sådana saker som att få hjälp att gå på toaletten i stället för att vingla omkring själv och falla, det är massor med fallskador inne på sjukhusen, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande, till tidningen Kommunalarbetaren.

Medan andelen yrkesutbildad personal minskat inom vården har andelen akademiker ökat kraftigt. Jämfört med 1998 är det 41 procent fler läkare och 22 procent fler undersköterskor.

Kommunal anser att politikerna ersätter undersköterskor med sjuksköterskor.

– Akut är det viktigast att sluta konvertera undersköterske- till sjukskötersketjänster. Och att anställa nyutbildade, det är frågan om att lära sig en bedömningsförmåga och det kan man inte bara göra med teoretiska studier. Det behöver kompletteras med övning med de som är erfarna, säger Annelie Nordström, till Kommunalarbetaren.

Läs rapporten:

Framtidens sjukvård kräver patientnära proffs

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev