Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Underskott ledde till avgång

Publicerad: 4 februari 2013, 11:37

Jämtlands landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd avgår. Men hon behåller anställningen i landstinget med en månadslön på nästan 99 000 kronor.


Att landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd avgår är en följd av det underskott på 96,5 miljoner kronor som Jämtlands läns landsting redovisade i slutet av januari. Då krävde den politiska majoriteten en förbättrad ledning och styrning av landstingets ekonomi. Men landstingsdirektören och den politiska ledningen ser olika på hur det ekonomiska underskottet ska tacklas.

– För att komma tillrätta med det här krävs det väldigt kraftiga besparingsåtgärder. Jag har kommit med förslag på sådana men de har inte godtagits. Då har det uppstått ett bristande förtroende mellan den politiska ledningen och mig, säger Karin Strandberg Nöjd till Dagens Medicin.

Trots att hon antyder att hon inte har haft något val så säger hon att beslutet att avgå var frivilligt.

Enligt landstingets personalchef Björn Ahlnäs innebär dagens besked att Karin Strandberg Nöjd kliver av som landstingsdirektör omedelbart men behåller sin anställning i landstinget.

– Landstinget ska nu hitta andra arbetsuppgifter som passar hennes kompetens, säger Björn Ahlnäs.

Överenskommelsen innebär att Karin Strandberg Nöjd behåller sin landstingsdirektörslön på 106 000 kronor i månaden under tre månaders uppsägningstid. Enligt avtalet går hon därefter ner till en lön på knappt 99 000 kronor i månaden som hon får behålla tillsvidare. Om hon inte hade gått frivilligt utan tvingats lämna tjänsten hade hon haft rätt till en fallskärm i 18 månader då hon fått behålla sin landstingsdirektörslön. Men detta gäller alltså inte nu.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News