onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Undersökning visar hur kunder ser på olika apotekskedjor

Publicerad: 29 november 2010, 10:17

Kunderna är mest nöjda med apotekskedjorna och Systembolaget, enligt en ny undersökning. Den visar också vilka apotek som har högst ”kundnöjdhet”.


Det är Svenskt kvalitetsindex som har tagit reda på hur nöjda privatkunder är med detaljhandeln. Nytt för i år är att det, givetvis till en följd av omregleringen, är flera apotekskedjor med i undersökningen.

Apoteken får överlag ett bra betyg och lever enligt Svenskt kvalitetsindex upp till förväntningarna. I synnerhet får kvaliteten på servicen höga betyg.

Fem apotekskedjor särredovisas. Apoteket AB får högst betyg när det gäller kundnöjdhet, följt av Kronans Droghandel. Gruppen ”annat apotek” får dock till och med något högre betyg än Apoteket AB.

Lite under snittet för apoteksbranschen hamnar Apoteksgruppen, Medstop och Apotek Hjärtat. Medstop är den enda av aktörerna i undersökningen där den upplevda kvaliteten på service inte överträffar förväntningarna. Å andra sidan är det på just Medstop som förväntningarna överlag är högst.

Av de särredovisade apotekskedjorna rankas Apoteket AB högst när det gäller image, följt av Medstop, medan Apotek Hjärtat hamnar sist när det gäller image. Kronans Droghandel sticker ut med mycket höga betyg på servicekvalitet. Apoteksgruppen och Medstop uppfattas som lite mindre prisvärda än övriga.

Undersökningen visar också att fler är positiva till omregleringen av apoteksmarknaden än vid motsvarande undersökning i fjol. Detsamma gäller inställningen till att receptfria läkemedel får säljas i vanliga butiker.

Apotekskunderna ger ett högre betyg jämfört med 2009 när det gäller hur omregleringen av apoteksmarknaden påverkar möjligheten till att få rådgivning, men har blivit mer pessimistiska när det gäller prisnivån.

Måttet ”kundnöjdhet” som används i undersökningen mäts på en skala från 0 till 100. Ju högre värde, desto bättre lever produkter och leverantörer upp till kundernas krav och förväntningar.

Apoteksbranschen som helhet hamnar på strax under 75 på skalan. Det ska jämföras med ett snitt runt 70 för dagligvaruhandel och 68 för byggvaruhus och klädkedjor.

Av naturliga skäl är det bara Apoteket AB som det finns historiska data för. Enligt Svenskt kvalitetsindex har företaget stärkt sin image och kunderna ger ett högre betyg på servicen än tidigare och är nöjdare än tidigare. Däremot upplevs kvaliteten på produkterna lägre än 2006–2009.

I undersökningen har ungefär 4 000 slumpmässigt utvalda personer mellan 18 och 79 år intervjuats.

Läs undersökningen här

Läs mer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev